Actualitate

4 milioane de lei pentru restaurarea Culei Glogovenilor

Peste 4 milioane de lei va costa consolidarea, restaurarea și punerea în valoare turistică a Culei Glogovenilor. La începutul lunii viitoare ar putea fi stabilit constructorul, pentru ca imediat să se treacă la realizarea proiectului. Durata contractului va fi de 24 luni din care 22 luni execuție și 2 luni proiectare.

Pe malul stâng al Motrului, în comuna Glogova, pe vechea reședință a pitarului Necula Glogoveanu, a fost construită în anul 1770 casa-culă a boierilor Matei și Ioniță Glogoveanu, nume însușit după cel al comunei. După spusele specialiștilor, nu este o culă clasică, mai degrabă se aseamănă cu o casă boierească înaltă, unde sunt prezente elemente de apărare, dintre care se remarcă zidurile groase. Sporirea atractivității acestui obiectiv se datorează faptului că aici a trăit Tudor Vladimirescu, luat la curte de către boierul Ioniță Glogoveanu. El s-a îngrijit că tânărul Tudor să învețe carte și să se ocupe de administrarea moșiei, să facă negoț. Ani la rând cula a fost în administrarea mineritului.

În prezent, casa-culă din Glogova adăpostește un muzeu etnografic unde pot fi admirate costume populare specifice locului, vase din ceramică, obiecte de uz gospodăresc. Cula se află la 49 de kilometri de Târgu Jiu, respectiv la 18 kilometri de Motru și 11 de Padeș.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *