Stil de viață

5 leacuri naturiste cu flori de soc

Extrem de parfumate, florile de soc îţi oferă un suc delicios, dar şi tratamente pentru diverse boli, fiind una dintre cele mai puternice plante medicinale de primăvară. Socul are proprietăţi antivirale, antiseptice, dar şi efecte antiinflamatoare sau diuretice. Iată cum ne ajută preparatele din flori de soc!

  1. Socata. Retenţia de lichide e rapid ameliorată de acţiunea florilor de soc asupra rinichilor, stimulându-le activitatea. Nu veţi mai avea mâinile şi picioarele umflate, iar dacă beţi un litru şi jumătate de so­cată zilnic veţi elimina nisipul de la rinichi. Şi reacţiile alergice sunt calmate de flavo­noidele conţinute de socată. În alergiile respiratorii, socata are şi o acţiune de eliminare (prin ex­pectoraţie) şi de reducere a secreţiilor în exces din arborele bronşic. Se prepară din 12 ciorchini de flori de soc tocate şi puse într-un borcan de patru-cinci litri. Se adaugă sucul de la 2 lămâi, 300 g de miere şi 3 l apă. Se amestecă şi se lasă acoperit să fermenteze trei-patru zile.
  2. Pulbere de soc. Este un preparat simplu de făcut, folosit în tratarea afecţiunilor cronice. În hipertensiune, stimulează eliminarea surplusului de apă din organism şi are efect vasodilatator. Reduce colesterolul rău (LDL) şi trigliceridele din sânge. Principiile active din florile de soc reduc inflamaţia căilor respiratorii, ajută la eliminarea secreţiilor în exces. Se obţine prin măcinarea fină a florilor uscate de soc. Se ia de 3 ori pe zi, câte o lin­guriţă rasă, pe stomacul gol.
  3. Uleiul de flori de soc. Se pun într-un borcan 15 linguri de pulbere de flori de soc, peste care se adaugă jumatate de litru de ulei de floarea-soarelui sau de măsline. Se închide borcanul, se lasă florile să macereze două săptămâni, după care lichidul se filtrează, iar preparatul rezultat se pune într-o sticlă închisă la culoare. Se foloseşte ca soluţie de masaj.
  4. Cataplasma cu flori de soc. Acest remediu este un puternic antiinflamator asupra articulaţiilor. O mână de flori mărunţite de soc se lasă timp de 1-2 ore să se înmoaie în apa caldă (40-50 grade Celsius). Se aplică apoi direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasă timp de o oră, scrie formula-as.ro.
  5. Ceaiul de soc. Se foloseşte ca remediu de urgen­ţă, pentru efectul său rapid de mobilizare a sistemului imunitar, de combatere a durerii şi a inflamaţiei. Tratează eficient infecţiile gripale, prin ad­ministrarea a 2-3 căni de infuzie fier­binte de flori de soc, zilnic. De aseme­nea, reduce durerile musculare sau de cap, ajută la relaxarea cor­pu­lui. Are acţiune antifebrilă, producând vasodilataţie şi o transpiraţie pu­ter­nică, după care, gradat, temperatura corpului se va normaliza. Se prepară prin opărirea unei linguriţe de plantă uscată şi mărun­ţită, cu o cană (250 ml) de apă cloco­tită, lăsată la infuzat 10-15 minute.
Sursă
click.ro

Articole asemănătoare:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button