Actualitate

Orașul din Gorj care stă pe o pungă de apă termală. Investitorii vor să deschidă afaceri aici

Primarul Robert Filip anunță că orașul Rovinari stă pe o pungă de apă termală. Investitori turci vor să realizeze în localitate cea mai mare seră din România.

Autoritățile locale au făcut o descoperire importantă care ar putea duce la dezvoltarea orașului Rovinari din punct de vedere agricol, dar și turistic.

O pungă uriașă de apă termală a atras deja interesul unor investitori din Turcia care vor să realizeze în localitate cea mai mare seră de legume din România.

Primarul Robert Filip anunță că, în două-trei săptămâni, afaceriștii turci vor veni la Rovinari pentru a semna actele pentru terenuri. Sera ar urma să fie realizată pe o suprafață de aproximativ 5 hectare.

“Cea de-a patra investiție se referă la construcția unor sere. După discuția pe care am avut-o cu investitorii din Turcia, discuție care a fost materializată în urma întâlnirii dintre domnul prefect și domnul senator Iordache la Istanbul, investitorii au venit la Rovinari, am identificat zonele unde am putea să-i ajutăm cu achiziția de teren, iar, ulterior, după toate studiile făcute, am depistat că orașul Rovinari stă pe o pungă de apă termală. Pungă de apă termală care ține de la Câlnic până la Rovinari, la Câlnic existând deja, astăzi, un puț termal, cred că este al OMV Petrom. După ce am făcut studiile, am constatat că vrem să ne înhămăm și să ne asumăm noi, ca UAT, să executăm acest puț de mare adâncime pentru a le favoriza venirea acestor investitori, ajungând să construiască cea mai mare seră, aproape 5 hectare din România, unde vor face legume. Ei sunt destul de avansați, în sensul în care am vorbit deja cu proiectanți, am vorbit ca și documentația pentru ANRM, pentru că trebuie să luăm licență de exploatare, iar cred că în maxim 2 săptămâni sau 3 o să vină delegația din Turcia să semnăm actele pentru terenuri. Să vedem dacă și cei de la CEO, după ce am avut o discuție cu domnul Plaveti, sunt relativ deschiși ca să le favorizăm venirea acestor investitori, mai ales că acele terenuri din cariere sunt, astăzi, într-o stare de degradare maximă. Și, mai mult ca sigur, vom reuși să facem această investiție”, a precizat Robert Filip.

Analizează punga de apă termală

Specialiștii fac analize la apa termală descoperită sub orașul Rovinari. Primarul Robert Filip crede că se poate dezvolta agroturismul în zonă, dacă analizele vor ieși în regulă.

“Avem 3 motive pentru care oamenii aleg să ajungă în zona noastră. Primul ar fi pentru că deschiderea noastră este maximă și reușim să-i scutim de la taxe și impozite pe cei care investesc acolo și-i ajutăm în treaba de recrutare, care e un punct forte. Al doilea ar fi că avem terenurile și al treilea este că avem această apă termală, care ar putea să fie o sursă extraordinară pentru toată lumea. Noi facem sursa și încercăm să o ducem la final, dar această sursă va avea deschiderea și pentru producătorii din județul Gorj, pentru că nu există nicio problemă în sensul de a-și pune și ei acolo să se dezvolte. Și dacă analizele pe care le vom face sunt în regulă, atunci, vom avea, poate și o dezvoltare pe agroturism, de ce nu, pentru că putem să aducem apa și în oraș. Noi, oricum, autorizația o s-o depunem pentru 2 puțuri, iar dacă lucrurile sunt în regulă, mai facem un puț și în oraș. Vrem să ne gândim, poate și pe un plan pe următorii 10 ani. Prima dată, și mie s-a părut ceva așa, nu neapărat futuristic, ci cam de nefăcut, dar după ce am discutat cu niște ingineri care sunt de profesie și după ce am văzut hărțile, înțelegem că Dumnezeu nu ne-a dat doar cărbunele, a mai dat și o apă termală care ne-ar ajuta foarte mult să ne dezvoltăm și să nu murim ca oraș. Noi am prins în acest studiu inclusiv să facem acele teste la apă, apa va fi testată și vom avea indicații și contraindicații, iar dacă la indicații ne încadrăm și nu avem contraindicații mult, e clar că vom merge pe două lucruri, să dezvoltăm aceste sere și să putem să facem agroturism, mai ales că din discuțiile cu cei de la CEO vrem să mergem și cu un plan de rezervă, în sensul de a trage o țeavă cu apă caldă de la boilere și de la instalația lor, care să fie un back up pentru cei de la sere”, a adăugat primarul.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *