Ultima oră

De ce micii și ceafa la grătar pot crește riscul de cancer?

Deși grătarul este atât un prilej de socializare, cât și unul culinar, carnea gătită prea mult și arsă are anumite riscuri pentru organism. Cu toate acestea, există metode de a o prepara, pe grătar, în mod sănătos.

În România, Ziua Muncii a devenit sinonimă cu activitățile de picnic, cum ar fi grătarele, iar minivacanța de 1 mai și de Paște va spori, cu siguranță, numărul acestora.

Cu toate acestea, carnea gătită prea mult pe grătar poate crește riscul de cancer. Există, însă, și modalități de a o găti, chiar și pe grătar, într-un mod mai sănătos.

Consumul de carne gătită la temperaturi ridicate poate crește riscul de cancer, susține Catherine Carpenter, profesor de nutriție clinică la Universitatea din California, relatează un articol al UCLA Health.

De ce crește grătarul riscul de cancer?
Gătitul cărnii la temperaturi ridicate poate carboniza carnea. Astfel, se produc substanțe chimice cancerigene cunoscute sub numele de amine heterociclice și hidrocarburi aromatice policiclice.

Expunerea îndelungată la aceste substanțe chimice, care sunt generate și de gazele de eșapament ale vehiculelor, poate duce la dezvoltarea de tumori.

Dr. Carpenter a declarat că s-a demonstrat că expunerea pe termen lung la aceste substanțe crește riscul de cancer de prostată, colon și pancreas.

Foarte mulți români folosesc cărbuni, mangal, la prepararea grătarelor. Din arderea acestuia rezultă polifenoli, substanțe cu un înalt potențial cancerigen.

Inhalarea fumului de grătar reprezintă, de asemenea, un risc în dezvoltarea tumorilor.

Sfaturi pentru un grătar mai sănătos
O primă măsură pentru un grătar mai sănătos este prepararea acestuia cu lemn de fag sau de brad.

O altă metodă de a mânca un grătar sănătos este aceea de a nu frige carnea direct în flacără. Carnea trebuie întoarsă frecvent, pentru a reduce expunerea la substanțele cancerigene.

Tăiați părțile carbonizate înainte de servire. De asemenea, serviți carnea cu fructe și legume, care conțin antioxidanți care contracarează efectele substanțelor chimice care cauzează cancer.

Luați în considerare prepararea cărnii într-o marinadă pe bază de citrice înainte de a o pune la grătar.

Carnea va absorbi citricele, iar antioxidanții vor contrabalansa efectele chimice ale substanțelor cancerigene.

Într-o notă mai optimistă, încheiem spunând că atâta vreme cât nu devine un obicei culinar constant, gătirea cărnii la grătar nu prezintă riscuri majore pentru organism.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *