Numiţi în limbaj popular ”zaharuri”, carbohidraţii sunt principala sursă de energie la care corpul nostru apelează pentru a-şi menţine funcţiile vitale şi atunci când e pus în faţa unui efort fizic. Ei pot fi cei mai mari duşmani ai siluetei, însă, în acelaşi timp, şi cei mai buni prieteni. Iată cei mai sănătoşi carbohidraţi pe care să-i alegi, astfel încât să nu-ţi pui silueta în pericol!
”Carbohidraţii sunt esenţiali în alimentaţia noastră, însă este important să-i alegem pe cei sănătoşi. Asemenea proteinelor şi grăsimilor, carbohidraţii sunt macronutrienţi, iar acest lucru înseamnă că fac bine dacă sunt consumaţi corect”, explică nutriţionistul Wasim Nazer.
- Lintea – proteine, linte, acid folic şi potasiu. Consumă lintea în supe, salate sau sub formă de garnituri.
- Nucile – 144 g nuci aduc un aport de până la 32 g carbohidraţi. Alege-le ca şi gustări între mese.
- Portocale – şi carbohidraţi, dar şi fibre. Consumul regulat de portocale îmbunătăţeşte sănătatea inimii şi previne formarea pietrelor la rinichi.
- Ovăzul – alcătuit în proporţie de 65% din carbohidraţi, ovăzul este una dintre cele mai sănătoase cereale. În plus, conţine o concentraţie mare de beta-glucan, motiv pentru care reduce colesterolul şi stimulează procesul de slăbire.
- Cartoful dulce – leguma conţine peste 20% carbohidraţi sănătoşi. În plus, în cartoful dulce se mai regăsesc şi antioxidanţi, vitamina A, vitamina C şi potasiu.
- Năutul – 164 g năut conţin 45 g carbohidraţi, adică 15% din doza zilnică recomandată. De asemenea, se „laudă” cu un conţinut mare de acid folic şi mangan.
- Orezul brun – o cantitate de 185 g orez brun conţine peste 145 g carbohidraţi, adică aproape jumătate din doza zilnică recomandată. Orezul brun este considerat un aliat de preţ al siluetei, fiind adesea consumat în curele de slăbire.
- Quinoa – e considerată şi ”vedetă” nutritivă. Numeroasele beneficii pentru sănătate includ controlul îmbunătăţit al zahărului din sânge şi este, de asemenea, bogată în proteine şi fibre, deci poate fi utilă în pierderea în greutate. Nu conţine gluten, ceea ce permite şi celor cu intoleranţă la gluten să o consume. Introdusă în dieta ta, îţi va ţine de foame întreaga zi.
- Bananele – Consumaţi banane în fiecare zi. O banană pe zi aduce 400 mg de potasiu, care permite reducerea cu aproape 40% a riscului unui atac cardiac! Totodată, bananele ajută să ai o digestie bună şi control asupra greutăţii.
- Merele – conţin în general 13-15% carbohidraţi. Aceste fructe au multe vitamine şi minerale, dar de obicei numai în cantităţi mici. Consumul de mere îmbunătăţeşte controlul glicemiei şi reducere riscul de boli de inimă, scade riscul unor tipuri de cancer. Consumate în mod normal sau ca suc, merele sunt excelente în curele de slăbire.