Ultima oră

ANL se desființează, după 27 de ani. Guvernul promite un nou program de locuințe, cu o „eficiență de peste 10 ori mai mare”

ANL, Agenția Națională pentru Locuințe, urmează să fie desființată după 27 de ani de activitate, sarcinile acesteia urmând să fie preluate de un nou program, numit „Alexandru Cișmigiu”, administrat de Ministerul Dezvoltării.

Decizia de a desființa ANL vine la pachet și cu dispariția unei alte instituții, Institutul Național de Administrațuie (INA). Ministerul Dezvoltării acuzând faptul că cele două agenții duceau la pierderea banilor publici, notează Profit.ro.

ANL și ANI urmează să fie desființate prin absorbție, atribuțiile celor două urmând să fie preluate de către Ministerul Dezvoltării. Cele trei instituții care vor fuziona au în prezent 966 de posturi, acestea urmând să fie reduse la 808. Reducerile de posturi urmează să afecteze și funcțiile de conducere, urmând să fie desființare 21 dintre acestea.

„Integrarea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației reprezintă o decizie strategică de eficientizare a cheltuielilor și a activității, deoarece permite optimizarea resurselor financiare și umane, reducând semnificativ cheltuielile administrative și sporind viteza de implementare a proiectelor. Având deja o capacitate demonstrată de gestionare a investițiilor în construcția de unități locative cu o eficiență de peste zece ori mai mare decât ANL, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației poate extinde și accelera programele de locuire, eliminând astfel redundanțele și suprapunerile instituționale”, a declarat ministrul.

Ministerul anunță un nou program de locuințe
Reducerea posturilor și a cheltuielilor, a funcțiilor de conducere și a numărului de membri în consiliile de administrație care ar urma să aibă loc prin desființarea ANL și INA, Ministerul Dezvoltării estimează că va reuși să economisească de peste 22 milioane lei.

După desființarea ANL, urmează și închiderea programelor instituției care nu au execuție bugetară în anul 2025. Printre acestea se numără programul privind construcția de locuințe sociale și de necesitate, privind construcția altor locuințelor proprietate publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale și programul prin care se realizează intervenții la construcțiile existente.

În ciuda acestor tăieri, programul pentru construcția de locuințe sociale și de necesitate, ministerul arată că dubla programul similar realizat în conformitate cu prevederile Legii locuinței nr. 114/1996, prin care acum se realizează un număr de 3.872 unități locative.

„În ceea ce privește programele privind construcția de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, construcția de locuințe pentru specialiștii din învățământ și din sănătate, destinate închirierii, construcția de locuințe de serviciu și, respectiv, construcția și/sau reabilitarea locuințelor distruse ori grav avariate, situate în zonele afectate de calamități naturale, vor continua ca subprograme ale noului programul cu denumirea ”Alexandru Cișmigiu”, ca un omagiu adus inginerului, profesorului, omului de știință omonim, transmite Ministerul Dezvoltării.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *