O femeie din Sfântu Gheorghe a absolvit la 73 de ani specializarea Ingineria Mediului la extensia locală a Universității Babeș–Bolyai și se pregătește acum să-și susțină lucrarea de licență, dedicată relației dintre oameni și urși.
După o carieră în domeniul tehnicii dentare și o viață marcată de muncă, greutăți și implicare în comunitate, Maria Movilă a decis să se întoarcă pe băncile facultății în 2022. Motivația a fost una practică: voia să contribuie mai eficient la protejarea mediului și la înființarea unei asociații de profil, pentru care era nevoie de o diplomă în domeniu, scrie We Radio Sfântu Gheorghe.
„Am terminat liceul în 1973, atunci nu existau informatică sau prezentări PowerPoint. Am avut mult de recuperat și am trecut prin probleme de sănătate, dar colegii și profesorii m-au susținut. În anul III am avut multe probleme: mi-am rupt o mână, iar cealaltă mi-a fost accidentată de un container de haine second-hand de la Caritas – mi-a zdrobit degetele. Voiam să-mi îngheț studiile. Dar profesorii nu m-au lăsat, colegii m-au susținut, iar la sfatul unui medic am început exerciții de relaxare pentru gestionarea stresului. Asta m-a ajutat să mă adun în două săptămâni și să avansez rapid și cu lucrarea de licență, care e despre relația dintre oameni și urși, și cum pot fi gestionate conflictele dintre ei”, povestește Maria.În perioada următoare, Maria Movilă plănuiește să înființeze o asociație de mediu și să continue să promoveze conștientizarea și educația ecologică în comunitate.
Lucrarea ei de licență analizează conflictele dintre oameni și urși, o problemă tot mai prezentă în multe zone montane din România, inclusiv în județul Covasna.