Ultima oră

A explodat prețul roșiilor de sezon


Este sezonul fructelor şi a legumelor proaspete, iar tarabele din pieţe sunt pline de culoare şi arome. Însă clienţii râmân cu un gust amar după ce vad preţurile din ce în ce mai mari. Produsele româneşti de sezon, care abia au început să apară în pieţe, au devenit acum alimente de lux pentru mulţi cumpărători, conform observatornews.ro.
Fluctuaţiile de temperaturi cu care s-a confruntat ţara noastră în ultima perioadă au afectat destul de mult producţia românească de fructe şi legume, astfel unele dintre ele vor fi mai scumpe anul acesta.
„Factorii climatici care au afectat în mare parte aceată producţie. De asemenea, şi factorul economic, creşterea preţurilor la seminţe, la imputuri, la cheiltuielile ocazionale cu încălzirea spaţiilor”, a declarat Romulus Sorin Agapie, director DAJ Dolj.
Preţurile au explodat în pieţe. Roşiile au ajuns să coste 35 de lei kg
De exemplu, anul trecut în mai kilogramul de roşii româneşti costa 25 de lei, anul acesta în unele pieţe găsim roşii şi cu 35 de lei.
„Dacă la căpşuni în anul 2024 preţurile erau undeva la 15 lei/kg, în piaţă acum sunt undeva la 25 de lei/kg”, a declarat Romulus Sorin Agapie, director DAJ Dolj.
Preţurile afişate la tarabele din pieţe au împărţi oamenii în două tabere.
„Sunt mari…foarte mari. La pensiile care le avem sunt scumpe”. „Pentru munca pe care o fac oamenii la ţară e foarte bine. Nu, nu sunt mari. La mâncare nu sunt aşa mari…utilităţile, alte astea, la mâncare e ok”, spun clienţii.
Şi producătorii sunt de părere că preţurile sunt potrivite pentru munca depusă.
„Te chinui cu căldură la răsaduri. Temperatura nu ne ajută iarna. N-ai cum să ieşi în luna aprilie la început, martie cu roşie, n-ai cum. Care au bani şi-au luat centrale…de un de bani să îţi faci centrală”, spune un producător.
Fructele de sezon sunt cireşele, însă preţurile acestora nu îi încântă pe cumpărători.
„30 de lei totuşi…adică noi oamenii de rând nu cred că ne-am permite, oamenii de rând, pentru celelalte buzunare acceptabile”. „Aşa se întâmplă în fiecare an, nu e nicio surpriză”, spun oamenii.
Astfel, pentru cei care vor să mănânce sănătos și să susțină producția locală, alegerea vine cu un cost: unul deloc neglijabil.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *