Ultima oră

Alegeri locale 2020, alegerile care vor rămâne în istorie. Urnele s-au deschis, peste 460.000 de persoane au votat şi sunt deja incidente

Alegeri locale 2020. Potrivit datelor oficiale, peste 19 milioane de români au drept de vot, însă doar 18,2 milioane au domiciliul sau reședința în țară și pot participa la alegerile locale de duminică, 27 septembrie 2020.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că la data de 25 august 2020 numărul total de cetățeni români cu drept de vot era de 19.004.986, „cu 21.401 mai mulți față de ultima informare publică realizată pe această temă”.

Totuși, dintre aceștia doar 18.270.004 au domiciliul în țară și pot participa la alegerile locale de duminică, în cele 18.755 de secții de votare înființate în întreaga țară.

Alegerile locale 2020 sunt organizate duminică, 27 septembrie 2020, iar românii trebuie să aleagă primari, consilii locale, președinți de consilii județene și consilii județene.

Votul începe la ora 07.00 și se încheie la ora 21.00, fiind organizat un singur tur de scrutin. La ora 21.00, rezultatul alegerilor locale îl puteți afla pe antena3.ro și în direct pe Antena 3, într-o ediție specială în care va fi prezentat singurul exit-poll din România.

Alegeri locale 2020. Cum aflu unde votez?

La alegerile de duminică, 27 septembrie 2020, românii pot vota doar în secțiile de votare la care sunt arondați și nu își pot exercita dreptul în altă comună sau alt oraș, ori județ, pentru că nu există liste suplimentare.

Cei care vor să afle exact secția de votare la care sunt arondați și unde pot vota, trebuie să acceseze site-ul registrulelectoral.ro și să introducă următoarele date:

– CNP (codul numeric personal);

– Numele de familie;

– Codul de verificare.

Registrulelectoral.ro este un site oficial administrat de Autoritatea Electorală Permanentă, datele personale introduse fiind securizate.

Alegeri locale 2020. Românii votează pentru peste 43.000 de primari, președinți de CJ și consilieri

Conform datelor oficiale, la alegerile locale de duminică, sunt votați aproximativ 3.200 de primari, 41 de președinți de Consilii Județene și aproximativ 40.000 de consilieri locali și județeni.

Miza cea mai mare a alegerilor locale este Primăria București, unde au intrat în luptă 18 candidați. Lista candidaților poate fi accesată prin intermediul hărții interactive creată de Antena3.ro și care poate fi accesată aici: alegeri locale 2020.

Capitala produce un sfert din PIB-ul României, iar viitorul primar va administra un buget de aproximativ șapte miliarde de lei.

Următoarele orașe cu cele mai mari bugete sunt: Cluj-Napoca (1,5 miliarde de lei), Timișoara (1,4 miliarde de lei), Iași (1,35 miliarde de lei) și Constanța (0,9 miliarde de lei).

Alegeri locale 2020. Reguli speciale din cauza COVID-19

Din cauza pandemiei de COVID-19, regulile din secțiile de votare au fost schimbate drastic în acest an, astfel că aglomerația obișnuită de la precedentele alegeri devine istorie.

Astfel, duminică, la alegerile locale 2020, este strict interzis ca în sala în care are loc votul să se afle mai mult de cinci alegători. Totodată, alegătorii nu își pot exercita dreptul la vot dacă refuză să poarte mască de protecție și nu respectă distanțarea fizică.

Lista regulilor speciale la alegerile locale 2020:

– accesul alegătorilor în sediul secției de votare se va face eșalonat spre a evita aglomerările din interiorul acestuia. Alegătorii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare și la ieșirea din acesta;

– distanțarea de minimum 1 metru poate fi asigurată și prin marcarea acesteia între persoanele ce așteaptă în curtea sau în fața sediului secției de votare. Este recomandabil ca și în curtea sau în fața sediului secției de votare alegătorii să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura;

– la intrarea în sediul secției de votare va fi organizat un filtru asigurat de către personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare desemnat, dotat cu termometru, materiale de protecție sanitară și flacon cu dezinfectant;

– în situația în care se formează aglomerări la intrarea în sediile secțiilor de votare, personalul de pază va asigura distanțarea de minimum 1 metru între persoane; în această situație este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura;

– alegătorii vor fi supuși un triaj observațional și vor fi termometrizați cu ajutorul unui termometru noncontact;

– dacă nu sunt evidențiate temperatură de peste 37,3ºC și/sau simptome respiratorii evidente (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăți în respirație), alegătorul își va dezinfecta mâinile, va intra în sediul secției de votare, păstrând distanța de minimum 1 metru față de celelalte persoane și evitând atingerea pe cât posibil a suprafețelor;

– personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare desemnat se va asigura că alegătorii vor respecta distanțarea fizică, vor purta corect masca și nu se vor abate de la traseul indicat către localul de vot. În cazul în care un alegător nu dispune de mască de protecție, acestuia i se va pune la dispoziție o mască de protecție, pe care o va purta pe tot parcursul prezenței în interiorul sediului secției de votare și în localul de vot;

– după exprimarea votului, alegătorii nu vor staționa în interiorul localului de vot sau al sediului secției de votare și vor părăsi imediat sediul secției de votare urmând traseele indicate.

sursa: antena3.ro

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *