Ultima oră

ALERTĂ: Link PERICULOS distribuit prin Facebook Messenger. NU da click, dacă și tu ai primit mesajul!

Specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) trag un semnal de alarmă în legătură cu mesaje-capcană de tipul „seamănă cu tine”, „apari în acest video” care circulă zilele acestea pe Facebook, mesaje care conțin de regulă "un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video în care apare persoana căruia i-a transmis mesajul". Mai mult, experții atrag atenția asupra faptului că se folosesc de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să îl accesați. Cât despre textul mesajului primit, acesta poate fi atât în limba română, cât și în engleză.


Echipa CERT-RO a publicat săptămâna trecută o avertizare: https://www.facebook.com/CERT.RO/posts/4381337381930615

Odată accesat, acel link NU duce către clipul promis, se arată într-un avertisment publicat pe site-ul CERT..ro. Potrivit sursei citate, atacatorii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic. În unele variante, link-ul respectiv redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potențialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios.

De exemplu, dacă sunteți redirecționat către un site de autentificare fraudulos și introduceți detaliile dvs. de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanță online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a încerca să obțină acces la contul dvs., de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor.

În plus, de cele mai multe ori accesare link-ului redirecționează prin multiple site-uri web compomise sau chiar concepute pentru a răspândi diferite tipuri de amenințări cibernetice, inclusiv spyware, adware sau chiar ransomware. Totodată, mesajul va fi transmis către contactele dvs. de pe Facebook, iar prietenii pe care îi aveți vor fi în pericol să cadă în aceeași capcană.

De aceea este important, pe lângă evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute sau mesaje nesolicitate, să aveți o soluție de securitate instalată pe dispozitive, cu care să scanați astfel de resurse despre care nu sunteți siguri.

 

 

 

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *