Ultima oră

ANUNȚ DSV GORJ: GHIDURI PRIVIND SIGURANȚA ALIMENTELOR, în contextul evoluției COVID-19

GHIDURI PRIVIND SIGURANȚA ALIMENTELOR

adresate operatorilor din domeniul alimentar, publicate de Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății, în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite

pentru Agricultură şi Alimentaţie, în contextul evoluției COVID-19

 

În zilele de 7 și 8 aprilie 2020 au fost publicate două ghiduri de importanţă majoră:

„COVID-19 şi siguranţa alimentelor: ghid pentru operatorii din industria alimentară” elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (O.M.S.)  în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (F.A.O.);

– „COVID-19 şi siguranţa alimentelor” – ghidul Comisiei Europene.

 

Ghidurile O.M.S./F.A.O. și ale Comisiei Europene sunt elaborate în colaborare cu autoritățile competente și asociațiile de profil și au ca scop, în contextul evoluției COVID-19,  detalierea măsurilor suplimentare recomandate și a bunelor practici de igienă aplicabile de către operatorii din domeniul alimentar, astfel încât să se asigure continuitatea activităţii pe lanţul alimentar şi furnizarea de produse sigure către consumatori.

Recomandările cuprinse în ghiduri se referă la minimizarea riscului transmiterii coronavirusului SARS-CoV-2, gestionarea situațiilor în care a fost identificată o persoană infectată și se adresează personalului din unitățile de producție și vânzare cu amănuntul și a celor care realizează transportul și livrarea alimentelor. De asemenea, sunt furnizate recomandări pentru consumatori în ceea ce priveşte prepararea şi consumul de alimente la domiciliu.

Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a publicat pe site-ul propriu aceste ghiduri:

 

http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/04/COVID19-ghid_ind_alimentara.pdf

http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/04/Q_A_COVID-19-and-food-CE.pdf

 

Ghidurile sunt accesibile şi pot fi fi descărcate prin comanda Ctrl+Click pe fiecare din link-urile de mai sus.

 

A.N.S.V.S.A. subliniază de asemenea următoarele aspecte:

– nu există dovezi despre viruşi care cauzează boli respiratorii şi care să se transmis prin alimente sau ambalaje; coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente; ele necesită o gazdă (animal sau om) pentru a se putea multiplica;

– nu există evidenţe care să arate că produsele alimentare prezintă un risc pentru sănătatea umană în ceea ce priveşte contaminarea cu SARS-CoV-2;

– deşi există cercetări experimentale în laborator care arată că virusul SARS-CoV-2 persistă 24 de ore pe carton, 72 ore pe plastic şi oţel şi până la 4 ore pe cupru, aceste rezultate ar trebui interpretate cu prudenţă în mediul real;

– nu există dovezi evidente că ambalajele contaminate transmit infecţia;

– virusul poate fi transmis în timpul unui contact apropiat între persoane prin picături respiratorii (tuse sau strănut) si prin obiecte contaminate (picăturile respiratorii cad pe obiectele sau suprafeţele din jurul persoanei infectate, existând teoretic posibilitatea infectării unei alte persoane care atinge suprafaţa sau obiectul contaminat şi apoi atinge propria gură, nasul sau ochii);

– regulile stricte de igienă care sunt aplicabile deja operatorilor din domeniul alimentar au ca scop prevenirea contaminării alimentelor cu orice fel de patogen, incluzând astfel și prevenirea contaminării alimentelor cu virusul SARS-CoV-2, responsabil pentru boala COVID-19;

– în ceea ce priveşte măsurile suplimentare care ar trebui aplicate în această perioadă de către operatorii din domeniul alimentar, acestea vizează protejarea lucrătorilor din domeniul alimentar împotriva îmbolnăvirii de COVID-19, prevenirea expunerii şi transmiterii virusului şi consolidarea bunelor practici de igienă a alimentelor.

 

Regulile şi ghidurile privind igiena sunt deja stabilite şi aplicate de operatorii din domeniul alimentar, având ca scop gestionarea riscurilor de siguranţa alimentelor şi prevenirea contaminării acestora de agenţii patogeni (inclusiv SARS-CoV-2). Se menţionează că există toate motivele pentru a crede că măsurile de igienizare existente sunt la fel de eficiente pentru SARS-CoV-2 ca şi pentru alte riscuri microbiologice. Aceste măsuri trebuie revizuite şi actualizate în această perioadă, şi de asemenea trebuie completate cu altele specifice, pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

 

Ghidurile furnizează măsuri aplicabile:

operatorilor care produc, transportă şi livrează alimente;

comercianţilor cu amănuntul;

consumatorilor.

 

Un capitol distinct este dedicat unităţilor de vânzare cu amănuntul, care se confruntă cu cele mai mari provocări, generate de prezenţa clienţilor în incinta acestora. Deşi este foarte puţin probabilă infectarea cu SARS-CoV-2 prin manipularea alimentelor, regulile de igienă trebuie respectate cu stricteţe şi în plus trebuie adoptate măsuri suplimentare, precum:

distanţarea fizică (reglementarea numărului de clienţi care intră în magazin în acelaşi timp; paravan din sticlă între casieri şi clienţi etc.);

limitarea contactelor externe la cele absolut necesare;

– punerea la dispoziţia consumatorilor a dezinfectanţilor pentru mâini sau şerveţelelor dezinfectante la intrarea și ieșirea din spațiile alimentare;

– punerea la dispoziţia consumatorilor a mănuşilor de unică folosinţă pentru produsele neambalate;

– informarea consumatorilor privind eliminarea corespunzătoare după utilizare a acestor echipamente de protecţie;

– identificarea punctelor de atingere cu risc ridicat si curăţarea/dezinfectarea lor în mod regulat (cărucioare de cumpărături, mânerele uşilor, cântare – în special cele utilizate de către clienţi, benzi transportoare etc.);

comunicarea permanentă cu clienţii:

– aceştia trebuie să atingă doar alimentele pe care intenţionează să le cumpere;

– trebuie afişate atenţionări privind distanţarea fizică şi curăţarea mâinilor;

– interzicerea accesului clienţilor în magazin dacă aceştia nu se simt bine;

– alte reguli specifice, după caz şi necesitate – de exemplu, adoptarea de măsuri suplimentare de igienă, acolo unde este cazul, în special când un angajat este depistat pozitiv la acest virus.

 

Reguli stricte de igienă trebuie aplicate atât lucrătorilor (spălarea frecventă a mâinilor, curăţarea şi igienizarea vitrinelor, ustensilelor utilizate la manipularea alimentelor şi a tuturor suprafeţelor aflate în contact cu alimentul, igiena personală) cât şi clienţilor, în special în timpul circulaţiei în jurul vitrinelor cu alimente deschise spre vânzare (vitrinele cu legume şi verdeţuri, vitrinele cu produse proaspete și produse de panificație etc.).

 

“Respectarea cu strictețe a regulilor privind siguranța alimentelor, a celor de igienă personală și de informare adecvată a consumatorilor garantează că produsele alimentare comercializate sunt sigure, cu atât mai mult cu cât nu există dovezi stiințifice că virusul responsabil de COVID-19 se transmite prin alimente”, a fost mesajul transmis de către dr. Robert Chioveanu, președintele A.N.S.V.S.A. participanților la o videoconferință la care au participat reprezentanţi ai A.N.P.C., ai asociațiilor de profil din industria de morărit și panificație, ai producătorilor de produsele tradiționale și ai marilor rețelele comerciale.

În cadrul videoconferinței au fost aduse la cunoștință principalele elemente ale ghidurilor, acțiunile de verificare și control realizate în contextul actual, astfel încât să se asigure că toate produsele alimentare plasate pe piață sunt sigure. Reprezentanții asociațiilor de profil, prezenți la videoconferință, au menționat că sunt conștienți de regulile și bunele practici pe care trebuie să le aplice și că au adoptat toate măsurile pentru implementarea adecvată a cerințelor legislative din sectorul în care își desfășoară activitatea.

 

Prezentul comunicat are rolul de a informa operatorii din domeniul alimentar de pe raza judeţului Gorj, în special pe cei care desfăşoară activităţi de comercializare cu amănuntul a produselor alimentare, cu privire la publicarea ghidurilor, astfel încât acestea să fie luate în considerare la revizuirea şi dacă este cazul, la completarea planurilor şi procedurilor bazate pe principiile HACCP.

Ghidurile le vor permite operatorilor ca, în funcţie de specificul unităţilor aflate sub control şi de solicitările partenerilor comerciali sau de preferinţele consumatorilor, să-şi selecteze şi să aplice cele mai bune practici şi soluţii pentru atingerea obiectivelor de siguranţă a alimentelor.

 

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *