Ultima oră

Apare o nouă instituţie militară în România: Toate structurile de protecție și apărare îi sunt în subordine

România va avea o nouă instituţie militară, care-i va coordona inclusiv pe oamenii care lucrează în Jandarmerie, SPP, Poliţie sau SRI. Este o prevedere dintr-o nouă modificare legislativă, obținută de jurnaliștii Antena 3 CNN.

În plus, se introduce posibilitatea ca militarii români să fie trimiși pe teritoriul altui stat, în cazul în care cetățenii noștri sunt în pericol acolo.

Este vorba despre Legea Apărării Naţionale, care a fost pusă luni în dezbatere publică de ministerul de resort, care prevede, în primul rând, structura sistemului naţional de apărare.

Totodată, potrivit noii legi, se va înfiinţa Centrul Naţional de Comandă Militar. Este o structură unică de comandă la nivelul întregii ţări şi se va afla în subordinea Consiliului Suprem de Apărare al Ţării.

MApN a cheltuit mai puţin din bugetul alocat de 2,5% din PIB în 2023: ”Diferența rămasă neutilizată, cauzată în principal de amânarea unor plăți pentru echipamentele militare”
În subordinea Centrului Naţional de Comandă Militar se vor afla atât Armata şi Jandarmeria, SPP, SRI, STS, precum şi cele de protecţie, precum Poliţia şi IGSU.

În perioada următoare, proiectul va ajunge în Parlamentul României, pentru a suferi modificări, dacă este cazul.

Dacă nu vor fi modificări, va fi trecut în procedură de urgenţă prin cele două camere ale Parlamentului.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *