Eveniment

AVERTISMENTUL unui primar: Gorjul va intra în faliment! Vezi în ce condiții

Primarul comunei Cătunele, Florinel Țuilă, speră să fie produsă energie pe bază de cărbune încă 20-30 de ani de acum înainte, pentru că, altfel, județul Gorj va intra în faliment.

Luni, pe site-ul Comisiei Europene a fost publicat planul de restructurare a CE Oltenia. Din 2026, vor rămâne două grupuri pe lignit, în rezervă, într-o societate separată de CEO. În următorii patru ani, ar urma să fie realizate grupurile pe gaze naturale și parcurile fotovoltaice. Între timp, vor dispărea mii de locuri de muncă din cadrul companiei. Primarul comunei Cătunele, Florinel Țuilă, s-ar fi așteptat ca guvernanții să-și schimbe optica legată de viitorul energiei pe cărbune în contextul crizei energetice generate de războiul din Ucraina. Edilul atrage atenția că dacă viața energiei pe bază de cărbune nu va fi prelungită cu 20-30 de ani, Gorjul va intra în faliment.

„Eu mă gândeam că datorită războiului din Ucraina mineritul va avea viitor. Eu cred că vom mai folosi lignitul cel puțin 15 ani de acum încolo. Sper ca alternativa la petrolul și gazele rusești să fie lignitul, pentru 20-30 de ani. Altfel, județul Gorj va intra în faliment. Gorjul este un județ minier și va intra în faliment. Nu ne-am pregătit să punem ceva în locul mineritului. Nu avem oameni interesați să facă acest lucru. În mod normal, ar fi trebuit create alternative, pentru că știm de foarte mulți ani că va fi închis mineritul. Se tot vorbește de 20 de ani că viața mineritului se apropie de final pentru că zăcământul de lignit din județ a ajuns la final, pentru că nu este cărbune la infinit. În plus, știm foarte bine ce condiții a impus Uniunea Europeană pentru închiderea mineritului. Noi ar fi trebuit să fim pregătiți. Dar, din păcate, nu ne-am pregătit. Avem puține fabrici deschise în ultimii ani în județ. Speranțele sunt mici că vor mai fi deschise și altele”, a conchis Florinel Țuilă.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *