Ultima oră

Avertizări hidro-meteo de vreme extremă, în România!

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP, ca urmare a avertizărilor hidro-meteorologice.

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a convocat, luni dimineață, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP.

Ședința extraordinară a CMSU a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de Cod galben și Cod portocaliu transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), dar și a avertizărilor hidrologice realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

„Am decis convocarea acestui Comitet ministerial pentru situații de urgență, întrucât ne aflăm într-o situație dificilă din punct de vedere meteorologic și vreau să ne asigurăm că luăm cele mai bune decizii. Fenomenele de instabilitate sub cod portocaliu acoperă 16 județe din țară și ne așteptăm la fenomene deosebite, în special intensificări ale vântului, vijelii, grindină, averse torențiale și frecvente descărcări electrice.

Precipitațiile vor depăși izolat 50/60 l pe metru pătrat. Sunt, de asemenea, și județe unde s-a emis cod galben care vizează fenomene de instabilitate cu averse torențiale și descărcări electrice, cu vijelii și grindină pe arii restrânse. Din punct de vedere hidrologic, specialiștii noștri au emis și un cod galben care vizează fenomene precum scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile din mai multe județe.

Având în vedere faptul că fenomenele se vor petrece și pe timpul nopții, recomandăm asigurarea permanenței în primării, pentru a putea acționa în funcție de evoluția situației. Totodată, recomandăm populației să respecte indicațiile autorităților și să evite activitățile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Luni dimineață, meteorologii au emis o avertizare meteorologică de Cod postocaliu valabilă în intervalul 03 iunie, ora 15:00 – 04 iunie, ora 03:00. Fenomenele vizate sunt instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului, vijelii, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervalul menționat, în Banat, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Olteniei și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 60…80 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.

Atenționarea meteorologică de Coid galben este valabilă pentru intervalul 03 iunie, ora 12:00 – 04 iunie, ora 03:00 și vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

De asemenea, specialiștii I.N.H.G.A au emis o avertizare hidrologică Cod galben, valabil în intervalul 03 iunie, ora 15:00 – 04 iunie, ora 12:00, care va afecta anumite râuri din județele: Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureș, Satu-Mare, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Timiș, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți. Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție. Bazinele hidrografice afectate sunt Someş, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna şi Jiu.

Atenționarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Cluj, Bihor, Alba, Arad, Hunedoara şi Timiş.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *