Ultima oră

Biletele de tren se vor scumpi: De când intră în vigoare majorările de preț ale CFR Călători

Traian Preoteasa, directorul general al operatorului feroviar de stat CFR Călători a aprobat o nouă majorare de tarife pentru biletele de tren emise de companie.

Documentele publicate de clubferoviar.ro arată că majorarea tarifelor pentru călătoriile feroviare ar urma să intre în vigoare de la data de 1 aprilie 2024, deși CFR Călători nu a comunicat nimic oficial în acest sens până la momentul acesta.

Potrivit documentului, directorul general al operatorului feroviar de stat a semnat Decizia nr. 33 cu privire la majorarea tarifelor de deservire generală în transportul feroviar public de călători pe data de 26 martie 2024.

„Având în vedere Nota nr. OMC2/3/304/20.03.2024, aprobată în temeiul prevederilor art. 28 alin (6) lit. (p) din Actul Constitutiv al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători C.F.R. Călători S.A., prin care au fost aprobate noile tarife pentru suplimentele de pat valabile începând cu data de 1 aprilie 2024, în scopul creşterii veniturilor CFR Călători, Directorul General al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători C.F.R. CĂlători – S.A. emite următoarea Decizie.

Art. 1. Tarifele de deservire generală clasa A şi tarifele auxiliare clasa B din transportul feroviar public de călători sunt prevăzute în Anexa care face parte integrantă din prezenta Decizie.

Art. 2. Prezenta Decizie se aplică de la data de 1 aprilie 2024 şi va fi publicată în Buletinul Informativ aI S.N.T.F.C. CFR Călători S.A..

Art. 3. Direcţiile centrale din cadrul S.N.T.F.C. CFR Călători S.A. şi Sucursalele Regionale de Transport Feroviar de Călători 1-8 vor lua măsuri pentru punerea în aplicare atât a prezentei Decizii cât şi a celorlalte dispoziţii referitoare la aplicarea tarifelor de transport în transportul feroviar public de călători”, se arată în documentul obținut de Club Feroviar.

Hotărârea dată de Traian Preoteasa enumeră apoi toate tarifele de tranzit pe tren ale operatorului feroviar de stat, toate la fel ca în prezent, cu unele excepții:

• Suplimentul de cabină simplă, care costa până acum 210 lei va fi de luna viitoare 225 de lei;
• Patul pentru cabina de două locuri se va scumpi și el cu 15 lei, de la 105 la 120 de lei;
• Prețul unei cabine cu trei locuri se scumpește, de asemenea, cu 15 lei, de la 85 la 100 de lei;
La vagoanele cușetă, suplimentele vor fi de 78 de lei pentru patul în cabină cu patru locuri și de 58 de lei pentru patul în cabină cu șase locuri, față de 72 de lei, respectiv 52 de lei în momentul de față.
Ultima majorare a tarifelor de transport public feroviar, din luna decembrie, a fost efectuată într-un fel similar, fără ca CFR Călători să anunțe public scumpirile de 8,8%. Compania feroviară de stat a emis atunci o comunicare publică referitoare la modificările programului, „Mersul Trenurilor 2023-2024”, însă nu anunțase și faptul că scumpirea biletelor ar urma să vină „la pachet” cu noul program de circulație.

Anterior, o majorare a tarifelor în transportul feroviar de călători a avut loc pe 1 iulie 2022, iar atunci a fost anunțată din timp. Majorarea a fost de 20%, iar pentru secția Oravița-Anina s-a instituit un tarif special. Precedenta majorare de tarife în transportul feroviar de călători avusese loc în 2013.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *