Dezvăluiri

Biserica din Cartiu: Sfânta Liturghie, afară, cu credincioșii la distanță și cu măști pe față!

Slujba de duminică, prima din starea de alertă, s-a desfășurat ieri în Cartiu, comuna Turcinești, afară. Asta și pentru că bisericuța, monument istoric, nu putea adăposti credincioșii respectând și distanțarea socială. Preotul dar și credincioșii au respectat astfel faptul că slujbele sunt interzise din 15 mai în interiorul bisericilor, fiind permise doar în aer liber.

Din 15 mai, starea de urgență s-a ridicat și s-a revenit la starea de alertă. Pericolul, deși nu mai este atât de mare, nu a trecut cu totul. Prin urmare, Sfânta Patriarhie și responsabilii din Guvern de gestionarea acestei situații, au hotărât să se revină la practica de la începutul pandemiei, a explicat preotul, gorjenilor prezenți ieri la slujbă în curtea bisericii din comuna Turcinești.

De altfel, începând cu ziua de Duminică, 17 mai, Sfintele Slujbe se vor ține în aer liber, în fața bisericilor, sau pe altarele de vară, cu respectarea distanței de 1,5 metri între persoane și purtarea măștii de protecție de către credincioși. Asta nu doar în Gorj, ci în întreaga țară. Pentru mângâierea și binecuvântarea credincioșilor participanți la slujbă, preoții vor mirui credincioșii cu untdelemn sfințit după Sfânta Liturghie, iar aceștia vor lua, la casele lor, pe parcursul săptămânii, Aghiasma Mare, pe nemâncate, spre sfințire și spre întărire.

Au acceptat regulile noi! Scaunele scoase în afara lăcașului

„Azi(n.r. duminică), noi ne-am adunat la biserica (monument istoric!) de la Cartiu, afară în curte, așa cum ne-a transmis „orânduirea vremelnică” și am respectat „distanțarea socială”. Într-o „simfonie a naturii” de nedescris, de rugăciune permanentă (înălțătoare!), s-a săvârșit Sfânta Liturghie. Cu adevărat biserica a fost zidită și este întreținută (așa cum a spus și părintele Nicolae) de oameni, ca să fie „locuită” nu să fie goală. În biserică creștinii au învățat de mici să vină să înalțe „rugăciuni la ceruri” și „să simtă” în fiecare Duminică, Învierea Domnului! Normalitatea, în libertatea creștinului nu înseamnă „îngrădirea” practicii religioase”, a explicat unul dintre credincioșii din Turcinești, care au participat la slujba religioasă atât de diferită dar care a adunat laolaltă credincioșii, cu tot cu distanțarea socială.

Situația de la Cartiu s-a întâlnit în tot județul, chiar și în centrul municipiului Târgu-Jiu, preoții ținând slujba în Piața Prefecturii.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *