Ultima oră

Buletinele cu cip, gratuite. Cum poți beneficia de ele

Noile buletine cu cip sau cărți electronice de identitate vin cu unele modificări şi vor fi emise în toată ţara până la sfârşitul anului.

Cu aceste documente, putem să călătorim în Uniunea Europeană, iar din 2030, cine vrea să iasă din țară va trebui să aibă un astfel de document sau pașaport.

În ce priveşte preţul noilor buletine cu cip, dacă ele costau 67 de lei în programul de testare, din acest an vor fi gratuite. Preţul urmează să fie suportat de stat, se arată în proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne (MAI) şi care urmează să fie aprobat de Guvern.

În ce priveşte această modificare, banii vin din fondurile alocate în acest scop prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 200 de milioane de euro sunt alocați pentru acest proiect.

O altă schimbare majoră propusă de Ministerul de Interne se referă la informațiile care apar pe noile cărți electronice de identitate.

Cum beneficiezi gratuit de buletin cu cip
Noul buletin cu cip, de dimensiunea unui card bancar, păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe act.

Aşadar, locul nașterii nu va mai fi trecut pe noul buletin cu cip, cu va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate. Tot aşa se va întâmpla şi cu locul naşterii.

Și adresa de domiciliu va dispărea de pe buletinele cu cip, însă va rămâne inscripționată pe cele simple. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi de asemenea stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate.

De asemenea, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea buletinului cu cip sau a cărţii de identitate electronică.

Ce valabilitate are noul buletin cu cip, în funcţie de vârstă

Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, se mai arată în proiect.

Documentul are o valabilitate de 10 ani, pentru persoanele care au peste 18 ani şi cinci ani pentru cele care au între 14 și 18 ani. Noul buletin are o valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Este important de știut că cei care nu doresc să aibă un buletin cu cip, pot opta pentru o carte de identitate simplă.

„În vară ne pregătim să extindem la nivel național emiterea cărții electronice de identitate.

Până în 2031, toți românii vor trebui să aibă noul act de identitate
Va fi un proces treptat, ne pregătim pentru București în vară pentru ca ulterior să extindem la nivelul marilor municipii și ulterior tuturor municipiilor, astfel încât până la 31 decembrie al acestui an să putem emite cărți de identitate electronice în orice punct în care emitem în prezent.

Actualul cadru normativ va permite oricărui cetățean să solicite preschimbarea actualului act de identitate cu unul nou, electronic.

Bineînțeles că într-o primă etapă, la momentul deschiderii în acea localitate, în acel municipiu, îi vom prioritiza pe cei care au documentele expirate”, a explicat recent Cătălin Aurel Giulescu, chestor de poliție, la Antena 3 CNN.

Conform Regulamentului UE 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 cu privire la îmbunătățirea securității cărților de identitate cetățenilor Uniunii

Europene și a documentelor de ședere emise cetățenilor Uniunii Europene și ale membrilor familiilor acestora care își exercită dreptul la libera circulație, România era obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu 2 august 2021.

S-a bifat această cerință a Parlamentului European doar în Cluj.

De anul viitor, autoritățile nu vor mai emite buletine în formatul actual, iar până în 2031 toți românii vor trebui să aibă noul act de identitate.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *