Ultima oră

Campania de vaccinare începe în România în același timp cu campania de vaccinare din Europa

Primele 10.000 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus au ajuns la Institutul bucureștean Cantacuzino, în aceasta dimineata. De acolo, vor fi distribuite către 10 spitale de boli infecțioase din țară: de mâine se vor vaccina angajații lor, aflați în prima linie a luptei cu epidemia.

Premierul Florin Cîțu a fost prezent la receptionarea vaccinurilor.

”Campania de vaccinare începe în același timp în România, în același timp în Europa. S-a muncit foarte mult, au muncit deși ieri a fost Crăciunul și astăzi am primit primele doze din vaccin. Este un moment important, îl așteptăm de un an de zile, din momentul în care am aflat de această pandemie. Vaccinul va ajuta la limitarea și la eradicarea pandemiei, într-o perioadă cât mai scurtă, sper eu. Bineînțeles, în completarea măsurilor pe care deja le avem”, a declarat premierul Florin Cîțu.

De acum înainte, în România vor ajunge, săptămânal, câte 140.000 de doze din acest ser, realizat de Pfizer și BioNTech. Iar în perioada următoare, Agenția Europeană a Medicamentului urmează să se pronunțe și în privința vaccinului dezvoltat de Moderna.

Dacă și acesta va fi aprobat, așa cum s-a întâmplat în alte state, precum Canada și Statele Unite, numărul de doze va crește simtițor.

”Astăzi, în a doua zi de Crăciun, suntem cu un pas mai aproape de începerea campaniei de vaccinare, există speranță, există încredere, în același timp există și ezitare, însă sunt bucuros că putem să oferim din ce în ce mai multe răspunsuri la întrebările pe fiecare persoană le are vis-a-vis de importanța vaccinării în momentul de față, ca măsură sigură și eficientă de limitare a consecințelor negative ale pandemiei”, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr Valeriu Gheorghiță.

În primă instanță va fi vaccinat personalul medical, urmând ca la anul să fie vaccinate persoanele din grupele de risc, iar, apoi, populația generală. O vaccinare gratuită, pe bază de programare.

”Prima persoană care va fi vaccinată o veți cunoaște mâine, la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, dar pot să vă spun, încă de la început, în calitate de coordonator al campaniei de vaccinare, mă interesează și a doua persoană care se vaccinează, și a treia și a mia persoană care urmează să se vaccineze, atât din rândul personalului medical cât și al altor categorii”, a adăugat dr. Gheorghiță.

sursa: europafm.ro

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button