Dezvăluiri

Casa Memorială Brâncuși de la Hobița, încredințată Primăriei Peștișani fără avizul CA-ului! Supărare în rândul angajaților Muzeului Județean

Nici Consiliul de Administrație și nici Consiliul Științific al Muzeului Județean Gorj nu au fost de acord cu trecerea Casei Memoriale Constantin Brâncuși de la Hobița în patrimoniul Primăriei Peștișani, pe motiv că este o tradiție ca acest spațiu să fie în patrimoniul instituției de cultură, la ridicarea căreia a contribuit Elena Udriște, director al muzeului în anii 70. Angajații instituției se tem, în schimb, de pierderea locurilor de muncă, deoarece se vor face restructurări, fiind restrânsă activitatea instituției, muzeul cedând deja autorităților locale și Peștera Polovragi, și asta printr-un simplu proces verbal.

Casa memorială de la Hobița produce bani pentru bugetul muzeului, cum producea și peștera de la Polovragi dar, cu toate acestea, ambele au fost date, una deja alta în curs, printr-o semnătură a autorităților locale. Directorul muzeului nu zice nimic, de teamă că o ripostă l-ar pune rău cu conducerea județului, știind că conducătorul instituției de cultură are probleme penale, în dosarul statuilor, și abateri disciplinare stabilite de instanță, dar ignorate de reprezentanții autorităților județene.

Deja, pentru casa de la Hobița s-au făcut diligențe să fie cedată Primăriei Peștișani prin adresa nr.1/2326 din 28.03.2020(?) înregistrată la muzeul județean cu nr.511 din 6.03.2020.

Pentru că se știe că membrii celor două organisme de conducere a muzeului nu sunt de acord cu cedarea, ca și alți muzeografi, CA-ul instituției nu s-a întrunit pe această problemă, nici nu s-a întrunit Consiliul Științific al muzeului pentru avizarea cedării.

Salariații muzeului se tem că lucrurile nu se vor opri aici, iar autoritățile locale vor cere, la rândul lor, alte muzee care se află pe raza lor teritorială. Nu este exclus ca, în curând, să fie cedat și Muzeul Satului de la Curtișoara.

Este interesant că până acum s-a cedat și este în curs de cedare doar obiective care produc bani, mai puțin cele aflate în paragină cum este cazul celebrei cule de la Șiacu, care a apărut în presa centrală vizavi de neputința autorităților culturale județene de a o reabilita.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *