Social

Câștigătorii Festivalului Concurs al cântecului, jocului și portului Gorjenesc Tismana

Spre deosebire de 2020, Festivalul Concurs al cântecului, jocului și portului Gorjenesc Tismana, care a avut loc în perioada 14-15 august 2021 s-a desfășurat tradițional, cu prezența fizică a concurenților și spectatorilor. Festivalul a fost deschis tinerilor interpreți din Gorj. Interpreții și dansatorii au fost prezenți sâmbătă și duminică pe scena din pădurea Tismana, iar cei care au venit să vadă concursul au avut ce asculta și vedea.

Aflat la cea de-a 54-a ediție, festivalul a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj în parteneriat cu Consiliul local și Primăria Tismana, Școala Populară de Arte Târgu Jiu și Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”. Iată care sunt câștigătorii din acest an:

Secțiunea soliști instrumentiști
Premiul I a fost câștigat de către Gheorghe Florin din Tismana.
Premiul al II lea a fost câștigat de Cioiu Alexandru, din Târgu Jiu și Nanu Cosmina, de 19 ani, elevă a Liceului Pedagogic din Craiova.
Premiul al III lea a fost câștigat de către Popescu Gabriela, din Brădiceni, iar mențiunile au mers anul acesta către Nistor Daria, din Tismana și Radu Bianca, din Mătăsari.

Secțiunea soliști vocali
Premiul I a fost primit de către Cârlugea Larisa, din Rovinari premiul al II lea de Ghiță Bianca, din Arcani și Borș Carlos Mihai din Rovinari, iar premiul al III lea de Mitran Melinda și Motorga Irinel, din Bumbești Jiu.
Mențiunile au fost câștigate de Ene Loredana, din Ploștina, Ciufrilă Denisa, din Dobrița și Chivu Maria, elevă a Liceului Pedagogic din Craiova.

Secțiunea dansuri populare
Premiul I a fost câștigat de către formaţia de dansuri din Logreşti, ce poartă numele „Românaşul”, premiul al II lea de Ansamblul “Petrolul” din Țicleni, iar premiul al III lea de Ansamblul de Fluierași și Dansuri Dragotești și Formația de dansuri populare ,,Brîulețul” din Bălești. Premiul pentru Ansamblu nou înființat a ajuns la această ediție a festivalului la Tismana.

Secțiunea costume populare
Premiul Festivalului Concurs Tismana 2021 pentru costum popular femeiesc a fost câștigat de către Andreea Negrea, de 16 ani din Drăguțești și pentru costum popular bărbătesc de Ionuț Forțofoi din Valea Jiului.

Premiile au fost acordate de: CJCPCT Gorj (premiile I), Consiliul Local Tismana (premiile II), Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj (premiile III și premiul pentru Ansamblu nou înființat), Școala Populară de Arte Tg-Jiu (mențiunile). Premiile pentru port popular au fost acordate de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” Târgu-Jiu.

Juriul a fost alcătuit din personalități ale culturii populare gorjene, președinte de onoare fiind maestrul coregraf Iulian Malea.
Festivalul de la Tismana, în peste jumătate de veac, a fost și a rămas principala rampă de lansare pentru o serie de tineri interpreți, nu puțini dintre ei devenind valori conscrate ale folclorului românesc.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *