Dezvăluiri

Câți angajați mai are Complexul Energetic Oltenia, după programul de disponibilizări colective

Complexul Energetic Oltenia a rămas cu sub 12.000 de salariați, după implementarea programului de disponibilizări colective. Este vorba de un program cu un total de 726 de persoane pe listele de concedieri colective, din care au plecat efectiv din companie în jur de 500. De asemenea, alte 500 de pensionări au avut loc în prima jumătate a acestui an. Astfel, în momentul de față mai sunt 11.200 de salariați la Complexul Energetic Oltenia, după cum a precizat Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia. În perioada imediat următoare vor părăsi compania și ultimele persoane înscrise pe listele de concedieri colective. Prin urmare, s-ar putea ajunge la 11.000 de mineri și energeticieni sau chiar se va scădea sub 11.000 de salariați la cel mai mare angajator din Oltenia în momentul de față.

În același timp, numărul de angajați la nivelul Complexului Energetic Oltenia ar putea fi și mai mic până la finalul acestui an. Este vorba de promulgarea recent a actului normativ prin care este modificată Legea pensiilor. Astfel, în sectorul energetic vor fi introduse condițiile speciale de muncă. Și la Complexul Energetic Oltenia sunt câteva mii de angajați care vor beneficia de scăderea vârstei de pensionare de la 55 la 52 de ani. Condiția de pensionare anticipată va fi ca beneficiarul să aibă o vechime de minimum 25 de ani. Potrivit unei estimări a administrației Complexului Energetic Oltenia, în momentul de față sunt peste 3.000 de angajați din zona de producție care ar putea să iasă la pensie, după ce noua lege va intra în vigoare. În momentul de față, legea a fost promulgată și va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică la jumătatea lunii viitoare.

Cu toate acestea, este necesar să fie elaborate normele de aplicare de către ministerul de resort. Inclusiv administrația și sindicatele din Complexul Energetic Oltenia ar putea fi angrenate în elaborarea normelor respective. În plus, la nivelul companiei este în derulare programul de reducere a numărului de salariați cu plata unui venit de completare până la ieșirea efectivă la pensie. Până în 2026, de la colosul energetic vor pleca peste 6.200 de persoane, iar în 2030, Complexul Energetic Oltenia va funcționa cu 2.600 de mineri și energeticieni. Societatea va trebui să se restructureze din temelii, urmând să își reducă la 3 grupurile pe cărbune și să construiască blocuri energetice pe gaze naturale și parcuri fotovoltaice.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *