Avem nevoie de colesterol, în anumite limite. „Colesterolul este o substanță care se găsește în toate celulele organismului și avem nevoie de el pentru fabricarea hormonilor sexuali (estrogen, androgen, progesteron), al hormonilor corticosteroizi dar și al vitaminei D. Organismul uman fabrică tot colesterolul de care are nevoie, iar surplusul este înlăturat de către ficat. El este transportat de către 2 tipuri de lipoproteine: LDL colesterol și HDL colesterol. LDL este principala lipoproteină transportoare de colesterol, iar nivelurile ei plasmatice se asociază cu riscul cardiovascular, fiind denumită colesterolul rău. Pe de altă parte, HDL transportă colesterolul din țesuturile periferice la ficat, unde este excretat, prin urmare este cunoscut drept colesterolul bun”, explică dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice.
Unele alimente ajută la creşterea colesterolului bun, prin urmare trebuie privilegiate.
Ce să incluzi mai des în meniu
* Somonul este bogat în acizi graşi Omega-3, care ajută la creşterea nivelului colesterolului bun, protejând inima.
* Uleiul de măsline conţine acid oleic, compus antiinflamator care poate creşte colesterolul bun, precum şi un alt compus, care previne hipertensiunea arterială.
* Fasolea. Pentru a menţine un nivel normal al colesterolului HDL şi pentru a preveni absorbţia celui LDL, este nevoie de un aport suficient de fibre solubile prezente, printre altele, în fasole.
* Cerealele integrale sunt sursă de compuşi benefici, printre care fibrele solubile şi vitamine, care pot contribui la menţinerea unui raport optim între colesterolul rău şi cel bun. Încearcă să înlocuieşti versiunea rafinată (făină, pâine, paste) cu cea integrală, mult mai bună pentru inimă.
* Avocado conţine grăsimi mononesaturate şi fibre, combinaţie care ajută la scăderea colesterolului rău şi la creşterea celui bun.
* Nucile, migdalele, fisticul sunt bogate în grăsimi sănătoase, contribuind la creşterea colesterolului bun.