Stil de viață

Ce este Kombucha şi ce beneficii are

Băutură fermentată făcută din ceai negru sau verde, un mix de bacterii şi apă, Kombucha este renumită pentru numeroasele proprietăţi binefăcătoare.

În urmă cu peste 2.000 de ani, chinezii au descoperit calităţile băuturii numite Kombucha, despre care credeau că le aduce energia de care aveau nevoie, dar şi nemurirea. În Japonia a fost oficializată ca leac în timpul împăratului Ingyo, care suferea de o boală digestivă şi a reuşit să se trateze cu această licoare. Acum, Kombucha este folosită în continuare pentru efectele sale antioxidante şi probiotice. Mai exact, susţine detoxifierea organismului, echilibrează greutatea şi ajută în problemele digestive.

Cum o prepari
Ai avea nevoie de: 1 ciupercă Kombucha (pe care o găseşti la magazinele naturiste), 2 litri de apă, 4-5 pliculeţe de ceai negru sau verde şi 5 linguriţe de zahăr. Pune apa la fiert, adaugă zahărul şi amestecă bine până la dizolvare. După ce zahărul s-a topit, adaugă pliculeţele de ceai. Acoperă bine vasul 10-15 minute. Strecoară ceaiul într-un borcan şi lasă-l să se răcească la temperatura camerei. Adaugă apoi în ceai ciuperca kombucha. Acoperă borcanul cu o pânză de bumbac şi leagă-l strâns. Păstrează băutura la o temperatură constantă de aproximativ 23-25 °C şi las-o la fermentat 8-10 zile. După acest timp, scoate ciuperca din borcan şi strecoară ceaiul în sticle. Băutura se depozitează la frigider pentru oprirea procesului de fermentare şi pentru prevenirea creşterii bacteriilor. Dacă o depozitezi în condiţii corespunzătoare, o poţi consuma timp de 3 luni.

Beneficiile de care trebuie să profiţi
Dacă este obţinută din ceai verde sau negru, Kombucha poate prelua mulţi din aceiaşi compuşi bioactivi vegetal, care funcţionează ca antioxidanţi puternici. Iată ce beneficii poate avea:

Ajută la susţinerea sistemului imunitar
Previne constipaţia
Reduce grăsimile din zona abdomenului
Ajută la controlul glicemiei şi al colesterolului
Susţine funcţionarea optimă a sistemului nervos
Poate ajuta la menţinerea unei greutăţi normale
Este indicată sportivilor, pentru că îi ajută să se energizeze pe durata antrenamentului.

Precauţii
Băutura nu le este recomandată persoanelor care ştiu că au o sensibilitate la stomac şi sunt alergice la lichidele cu acid. Kombucha conţine un nivel ridicat de cofeină, iar cei care sunt afectaţi de această substanţă ar trebui să o evite pe cât posibil. Un lucru important care trebuie luat în considerare este posibilul conţinut de alcool. Dacă este lăsată să fermeneze, cantitatea de alcool din kombucha poate creşte până la nivelul unei sticle de bere. Acest lucru ar putea fi o problemă pentru oricine trebuie să evite consumul de alcool.

Care este cantitatea recomandată
Este recomandat să consumi acest ceai în mod prudent şi să nu exagerezi cu cantitatea: 1 cană de ceai pe zi ar fi suficientă. Femeile însărcinate, cele care alăptează şi persoanele care au probleme de sănătate trebuie să consulte un medic înainte să introducă în dieta lor această băutură.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *