Dezvăluiri

CE Oltenia abia intră în piață. Lider: Am importat 2200 de MW la prețul de 200 de euro

Cărbunele românesc are o pondere din ce în ce mai mică în sistemul energetic național, în timp ce România importă energie tot pe cărbune la preț dublu.

Liderul sindical de la Cariera Roșia, Mircea Gherendi, afirmă că este inexplicabil trendul din ultima perioadă, acela de a scoate din piață energia pe cărbune produsă de termocentralele românești. Între timp, România a importat, zilele trecute, circa 2200 de MW la prețul de 200 de euro, în condițiile în care Complexul Energetic Oltenia o poate produce energie la nici 100 de euro/MW.

“Vedeți care este trendul național inexplicabil, zic eu, acela de a ne scoate de pe piața de energie. Nu știu de ce, pentru că DEN-ul, zilele trecute, am văzut că a scos Hidroelectrica, a lăsat eolianul, nu a mai bătut vântul și am importat 2200 de megawați la prețul de 200 de euro și CEO poate produce energie la nici 100 de euro. Deci, vă dați seama câtă pierdere am avut la nivel național, și nu este vorba de mine sau de Gorj, ci la nivel național, toată lumea, nu contează, suferim din cauza acestor scumpiri din cauza acestor strategii energetice care n-au niciun sens pentru nimeni. Deci, încurcă pe absolut toată lumea, nu ajută pe nimeni și nu știu de ce se întâmplă treaba asta. Ca să vă spun un caz concret. Zilele trecute, când am importat, că se și vede de unde, noi importăm exact de la producătorii pe bază de cărbune. Păi, noi nu suntem o țară unde punem un clopot și nu mai funcționăm pe cărbune și ajutăm planeta. Nu! Cei care produc pe cărbune și care sunt vecini cu noi și ne vând energia, poluează la fel cum ar polua orice producător de energie pe bază de cărbune, și atunci, de ce nu produci tu cu termocentralele tale?”, spune sindicalistul.

Nu vede cu ochi buni vânzarea de echipamente din termocentrale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, zilele trecute, că vrea să vândă Ucrainei echipamente din termocentralele pe cărbune. Lui Mircea Gherendi i se pare “ridicolă” o astfel de măsură.

„Am înțeles că vor să vândă de la noi piese de la termocentralele noastre ucrainienilor. Păi, scuzați-mă, Ucraina este vecina noastră, adică, în context european, mondial, în vederea poluării cu ce ajuți tu? Cu nimic. Muți o termocentrală câteva sute de kilometri mai încolo, ai făcut fix nimic. Adică, o situație ridicolă pe care eu nu o înțeleg, dezastruoasă. Deci, dacă echipamentele mele le dai vecinilor ca ei să se folosească de ele, întrebarea firească este de ce nu mă folosesc eu de ele, ca și țară? De ce să le dau la ații pe degeaba, pentru că vă dați seama că se vor da aceste tehnologii la prețuri derizorii, oamenii ăia vor face bani și energie pe care ne-o vor vinde nouă 200 de euro megawattul, dacă nu mai mult, în loc s-o produc eu cu 80 de euro. Dacă o produceam eu cu 80 de euro, aveam câștig de 120 de euro la fiecare megawatt produs. Ideea este că îmi fac rău singur și de ce fac asta? Nu are nicio logică”, a adăugat liderul sindical.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *