Actualitate

Ce părinți pot cere zile libere plătite pentru a sta cu copilul acasă în perioada școlii online

Școala a început de doar o săptămână, însă în multe dintre școli scenariul inițial a fost schimbat, respectiv acestea au trecut din scenariul verde sau galben în scenariul roșu, iar elevii sunt nevoiți să învețe exclusiv online. Tocmai de aceea, este important pentru părinți să știe care sunt condițiile în care pot cere zile libere plătite de la angajator pentru a rămâne cu copilul la domiciliu.

Părinții care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de șomaj. Valoarea indemnizației este de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020.

Din păcate, sunt și angajați care nu au dreptul la zile libere. Este vorba despre salariații din sistemul de ordine publică, din apărare și din sistemul medical. Aceștia vor primi un spor la salariu – suma care li s-ar fi cuvenit dacă rămâneau acasă prin zile libere plătite.

Totodată, indemnizația se acordă doar condiționat. Astfel, doar unul dintre părinți are dreptul să primească aceste zile libere plătite, nu ambii.

Mai mult decât atât, celălalt părinte trebuie să fie activ – fie salariat în câmpul muncii, fie un PFA activ.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *