Ultima oră

Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România?

Autoritățile române nu au în plan deocamdată să facă modificări în schema de vaccinare cu AstraZeneca, chiar dacă unele țări europene, între care Germania, au decis să-l administreze numai persoanelor peste 60 de ani, din cauza evenimentelor trombolitice observate la unii pacienți tineri. Orice eventuală decizie în acest sens va fi luată în România exclusiv pe baza unor date științifice și la recomandarea autorităților europene.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a declarat joi seara la Digi24 că în România nu au fost observate, statistic vorbind, mai multe cazuri de tromboze de când se administrează vaccinul AstraZeneca comparativ cu perioade anterioare.

„M-am uitat chiar la datele din România, din 2019, 2020 şi chiar şi în primele luni ale anului 2021 şi avem o incidenţă cumulată a acestor cazuri de tromboză de sinus venos cerebral de circa 5-6 la un milion de locuitori pe an. Ele sunt neschimbate, nici în 2019 nu diferă faţă de 2020 şi nici faţă de primele două luni ale anului 2021. Sigur că ne-am uitat doar la cazurile internate, cazurile care au fost spitalizate şi aici s-ar putea să fie, într-adevăr, o subestimare a incidenţei reale, e posibil să fie mai multe. Aceasta este populaţia care mai frecvent face aceste evenimente. Chiar şi în România, ne-am uitat, sunt mai frecvente cazurile la persoanele sub 55 de ani, comparativ cu persoanele peste 55 de ani”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

El spune că, în prezent, nu există date științifice validate care să confirme o legătură de cauzalitate între tromboze și vaccinul AstraZeneca, astfel că acesta este considerat sigur și de aceea nu se ia în calcul o modificare a schemei de vaccinare.

Trombozele apar cu precădere la persoanele tinere
„Nu avem nişte date ştiinţifice în momentul de față, validate de către experti ai agenţiei de reglementare europene, care să confirme în primul rând o legătură de cauzalitate. În al doilea rând, nu s-au identificat nişte factori de risc anteriori pentru apariţia şi dezvoltarea acelor evenimente adverse, tromboembolice. Se pare că nu ţine nici de sex, nici de vârstă, nici de alți factori individuali de risc, practic nu s-a putut creiona un profil de risc. Însă avem nişte informaţii foarte clare. Uitându-ne ce se întâmplă la populaţia generală, ştim că aceste evenimente trombotice, tromboza de sinus venos cerebral, apare cu precădere la vârsta tânără, între 35 până la 45 de ani, cel mai frecvent, că apare de zece ori mai frecvent la persoanele de sex feminin, comparativ cu persoanele de sex masculin, deci avem un raport de 10 la 1 între aceste evenimente”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

„Chiar în cazul acelor evenimente raportate, temporal asociate cu vaccinul de la AstraZeneca, tot aceleaşi categorii de vârstă sunt, se pare, interesate în aceste evenimente, cum se întâmplă în fondul populaţiei generale. Nu avem un semnal că este afectată o altă categorie de vârstă sau anumiţi factori de risc preexistenţi. Din acest motiv, datele sunt în continuă analiză şi sunt implicaţi experţi redutabili în acest sens, atât de la agenţiile de reglementare naţionale ale ţărilor membre UE, cât şi de la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului”, a adăugat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

El a anunțat că între 6-9 aprilie sunt așteptate noi concluzii şi noi precizări în legătură cu situaţia vaccinului de la AstraZeneca.

„Însă trebuie să înţelegem un lucru cert la acest moment: este un vaccin sigur ale cărui beneficii depăşesc cu mult riscurile vaccinării”, a punctat Valeriu Gheorghiţă.

O persoană vaccinată cu AstraZeneca poate face rapelul cu un alt vaccin?
Întrebat dacă este posibil ca o persoană care a primit prima doză de vaccin să renunţe la cea de-a doua doză şi se reprogrameze pentru a relua vaccinarea cu un alt tip de vaccin, Valeriu Gheorghiţă a explicat că acest lucru deocamdată nu este posibil.

„În momentul de faţă, nu. Însă, dacă vom lua o decizie la nivel naţional având la bază nişte argumente ştiinţifice şi anume recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului, cu siguranţă va fi posibil acest lucru. Sunt convins că dacă agenţia de reglementare europeană face precizări clare referitoare la un risc evident sau la o legătură de cauzalitate, cu siguranţă vom lua deciziile în consecinţă. La acest moment nu se pune problema să facem o modificare a schemei de vaccinare. Ar fi chiar păcat să ne facem o doză şi să nu ne facem şi cea de-a doua doză, înainte să obţinem beneficiile maximale”, a menționat Valeriu Gheorghiţă.

„Toate instituțiile care sunt implicate în momentul de față în decizii vizavi de continuarea cu un anumit tip de vaccin sunt în permanentă legătură cu tot ce se întâmplă la nivel european. Colegii noștri de la Agenția Națională a Medicamentului zilnic aproape au întâlniri cu reprezentanți ai Agenției Europene a Medicamentului. Ne uităm ce se întâmplă și în celelalte țări europene, zilnic reevaluăm toate aceste date. Pentru noi este importantă siguranța fiecărui pacient în parte, a fiecărui beneficiar și tocmai de aceea vom lua deciziile potrivite ori de câte ori vom avea date științifice”, a asigurat încă o dată Valeriu Gheorghiță.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button