Stil de viațăUltima oră

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei bere în fiecare zi

O bere după o zi lungă de muncă sau în timpul unei întâlniri ocazionale cu prietenii este un ritual încântător. Dar ce se întâmplă cu adevărat cu corpul tău dacă faci din consumul de bere un obicei zilnic?

Berea, ca orice băutură alcoolică, poate avea un impact semnificativ asupra corpului tău. Și, ca orice mâncare sau băutură plăcută, moderația este cheia pentru a te bucura de bere în mod responsabil. În timp ce unele studii sugerează că un consum moderat de bere poate oferi anumite beneficii pentru sănătate, cum ar fi stimularea sănătății inimii și furnizarea de nutrienți esențiali, consumul de bere în fiecare zi poate duce la o serie de probleme de sănătate, de la creșterea în greutate și probleme hepatice până la tulburări de somn și deshidratare.

De aceea, este esențial să înțelegi modul în care această băutură interacționează cu corpul și potențialele rezultate ale excesului

Creștere în greutate
Berea este bogată în calorii goale, contribuind la creșterea în greutate dacă este consumată zilnic. Potrivit unui studiu din 2015, acele calorii suplimentare, în special din conținutul de carbohidrați al berii, se pot adăuga rapid. Creșterea în greutate poate duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv obezitatea și complicațiile asociate acesteia.

Michael Masi, CPT, un antrenor personal certificat la Garage Gym Reviews spune: „Berea poate avea un conținut ridicat de calorii și poate contribui la creșterea în greutate. iar consumul zilnic ar îngreuna pierderea în greutate”.

Deshidratare
Un obicei zilnic de a bea bere ar putea părea inofensiv, dar poate duce la deshidratare. Alcoolul este un diuretic, care încurajează corpul să elimine mai multe lichide decât consumați. Cercetările arată că deshidratarea poate duce la dureri de cap, oboseală, sete excesivă și letargie.

„Alcoolul este un diuretic, adică favorizează pierderea de lichide și poate duce la deshidratare”, spune Masi. „Starea de hidratare va juca un rol negative în mahmureala și va afecta performanța fizică.”.

Sistem imunitar slăbit
O cercetare din 2015 a constatat că alcoolul poate suprima funcția imunitară, făcându-te mai susceptibil la infecții. „Alcoolul vă poate slăbi sistemul imunitar, făcându-vă mai susceptibil la boli”, avertizează Masi. „De asemenea, poate afecta eforturile de recuperare în general, ceea ce duce la scăderea capacității de lucru în sala de sport”.

Risc crescut de boli hepatice
Nu este un secret pentru nimeni brea îți pune ficatul în pericol. Potrivit National Institutes of Health (NIH), aportul excesiv de alcool poate duce la inflamarea ficatului, boli hepatice grase și ciroză, în timp.

„Consumul cronic de alcool poate duce la ficat gras, hepatită sau ciroză. Cu toate acestea, riscurile pentru acest lucru sunt mult mai mici atunci când se consumă cu moderație”, spune Masi.

Tulburari de somn
Deși berea te poate face inițial somnolent, cercetările sugerează că alcoolul interferează cu calitatea somnului, ducând la treziri frecvente și la lipsa odihnei reparatoare. În timp, acest lucru poate duce la tulburări de somn și oboseală în timpul zilei.

„S-a demonstrat că alcoolul reduce timpul necesar pentru a adormi și crește cantitatea de somn profund în prima jumătate a nopții. Cu toate acestea, acest efect se inversează în a doua jumătate a nopții”, explică Masi. „Consumul de alcool poate duce la treziri mai frecvente, la reducerea somnului REM (mișcarea rapidă a ochilor), esențial pentru memoria și reglarea dispoziției, și la un somn general mai ușor și mai fragmentat.”

Deficiențe de nutrienți
Alcoolul poate interfera cu absorbția vitaminelor și mineralelor esențiale, ceea ce duce la potențiale deficiențe de nutrienți. În special, poate împiedica absorbția vitaminelor B, care joacă un rol critic în producerea de energie și sănătatea generală.

„Alcoolul, indiferent de sursă, interferează cu absorbția nutrienților în mai multe moduri”, spune Masi. „Alcoolul poate inflama mucoasa stomacului, ducând la scăderea producției de acid din stomac, care este crucială pentru digerarea anumitor alimente. Deoarece ficatul este esențial pentru metabolismul nutrienților, compromisul acestui organ va afecta capacitatea de a stoca și utiliza anumite vitamine și minerale. Efectul diuretic poate duce la pierderea de minerale precum potasiu, magneziu și calciu.”

Probleme de sănătate a pielii
Alcoolul deshidratează cronic și poate duce la piele uscată, descuamată. În plus, alcoolul dilată vasele de sânge, ceea ce poate duce la înroșirea feței și la ruperea capilarelor. „De-a lungul timpului, deshidratarea poate reduce elasticitatea pielii și poate contribui la dezvoltarea liniilor fine și a ridurilor. În plus, alcoolul poate interfera cu absorbția nutrienților, inclusiv vitaminele esențiale precum vitamina A și antioxidanții, care sunt esențiale pentru sănătatea pielii. Deficiențele acestor nutrienți pot afecta capacitatea pielii de a se regenera și de a se proteja de factorii de stres din mediul înconjurător. La unele persoane, alcoolul poate, de asemenea, exacerba afecțiunile inflamatorii ale pielii, cum ar fi rozaceea, ducând la erupții și roșeață crescută.”

Lipsa de coordonare
În timp ce o bere te poate relaxa, mai multe băuturi îți pot perturba coordonarea și abilitățile motorii. Acest lucru poate duce la afectarea judecății, un risc crescut de accidente și potențiale răni. „Alcoolul îți afectează abilitățile motorii și timpii de reacție. În funcție de toleranța ta și de cantitatea pe care o bei, s-ar putea să te expui riscului de accidentare sau cel puțin performanță slabă la eforturi fizice”, explică Masi.

Dereglarea zahărului din sânge
Potrivit unui studiu din 2015 publicat în Biomolecules, consumul regulat de bere poate avea un impact asupra nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce la probleme potențiale precum rezistența la insulină și un risc crescut de diabet de tip 2. Acest lucru se datorează faptului că zahărul din unele soiuri de bere, împreună cu efectele alcoolului asupra reglării insulinei, pot perturba capacitatea organismului de a gestiona eficient glicemia.

„Dozele moderate spre mari de alcool pot induce o scădere a nivelului de glucoză din sânge, parțial pentru că alcoolul poate interfera cu capacitatea ficatului de a produce glucoză. În plus, alcoolul poate afecta răspunsul hormonal al organismului, modificând secreția de insulină din pancreas. În timp, iar odată cu consumul cronic de alcool, aceste efecte pot contribui la scăderea sensibilității la insulină, adică organismul are nevoie de mai multă insulină pentru a procesa eficient glucoza”, spune Masi.

Risc crescut de cancer
Potrivit Institutului Național al Cancerului, consumul zilnic de bere crește riscul apariției anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de gură, gât și esofag. Etanolul din bere poate deteriora celulele care căptușesc aceste zone, crescând susceptibilitatea la dezvoltarea cancerului.

Sursa: Eatthis

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *