Politică

Ce spune președintele PSD al CJ Gorj despre revolta primarilor PNL

Președintele social-democrat al Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, este convins că revolta primarilor liberali legată de împărțirea banilor de la județ are legătură cu campania electorală.

Cosmin Popescu a venit cu precizări după ce, joi, câțiva primari PNL, împreună cu președintele organizației județene, Ion Iordache, și prefectul liberal, Iulian Popescu, și-au exprimat nemulțumirea legată de modul în care Consiliul Județean Gorj a împărțit banii către primării, la început de an. Președintele CJ Gorj dă asigurări că a respectat legea, când a repartizat sumele primăriilor. În plus, a promis că toți primarii vor fi sprijiniți în ceea ce privește realizarea proiectelor de investiții. “Campania electorală bate la ușă, 9 iunie este foarte aproape, cam aceasta este o acțiune tipică, eram obișnuit în fiecare an. Era, de fiecare dată, contestată modalitatea de repartizare a cotei defalcate din TVA și a sumei pentru deținerea drumurilor comunale. De fiecare dată, am respectat și respecta legea, fie că e vorba de Codul Administrativ, fie că e vorba de Legea Bugetului de Stat, de normele impuse de Administrația Județeană a Finanțelor Publice, ca urmare a discuțiilor purtate de Ministerul de Finanțe. Niciodată nu am încălcat legea, drept dovadă că, în 7 ani, nicio hotărâre nu a fost contestată. Sigur, sunt nemulțumiri, fiecare primar vrea sume cât mai mari. Oportunitatea o stabilește consiliul județean prin votul pe care-l va da. Dacă stabilește că proiectul de hotărâre este oportun și acoperă nevoile fiecărui UAT, va da votul, dacă nu, va vota împotrivă. Nu cred că, în 7 ani, ați auzit vreun primar care să fie pus în dificultate în implementarea unui proiect din bugetul de stat, din fonduri europene. Toți care au avut proiecte au avut sprijinul Consiliului Județean Gorj și toți au finalizat aceste proiecte. Așa se va întâmpla și în acest an, este doar o primă etapă, urmează rectificări bugetare. Vorbim de excedente, excedentele au o anumită definiție în lege, dar ar mai trebui să și citim. Excedentul se înregistrează la data de 31 decembrie 2023 ca urmare a sumelor menționate în fiecare buget cu titlu de cofinanțare, pentru proiecte europene, pentru proiecte din bugetul de stat. Excedentul se poate constitui ca urmare a contractelor nefinalizate în anul 2023, este înregistrat ca urmare a neefectuării plăților în lunile noiembrie și decembrie, ca urmare a actului normativ prin care au fost sistate plățile pe ultimele 2 luni ale anului trecut. Știu excedentul la fiecare primărie. Primăriile care au excedent nefolosit, adică sume de bani aflate la dispoziție neangrenate printr-o procedură de achiziție publică nu au primit niciun ban”, spune șeful județului.

Ce spune de solicitarea PNL Gorj de ieșire de la guvernare

Cosmin Popescu nu a vrut să comenteze pe marginea solicitării liderilor PNL Gorj către conducerea Partidului Național Liberal de ieșire de la guvernare a formațiunii politice. Președintele Consiliului Județean Gorj consideră că sunt insuficiente cele 36 de milioane de lei din cota de TVA și cele 11 milioane pentru drumurile comunale. Șeful județului speră ca guvernul să aloce și alte fonduri UAT-urilor. „De asemenea, suma este insuficientă, 36 de milioane repartizată din cota de TVA, și 11 milioane pentru drumurile comunale este foarte mică, dar avem asigurarea guvernului că toate sumele vor fi asigurate prin hotărâre de guvern din rezerva bugetară, astfel încât nicio comunitate din România să nu fie pusă în dificultate. De fiecare dată, Marcel Ciolacu intervine și rezolvă problemele. Cred că includem și municipiul Târgu-Jiu și Novaciul în cele două treimi din populația Gorjului, care au primit sumele necesare astfel încât să-și ducă la bun sfârșit proiectele europene. Sunt un municipiu și un oraș care au cele mai mari fonduri europene atrase în exercițiul financiar trecut. În două treimi intră și Târgu-Jiu și Novaciul, care au asigurate finanțarea. Eu fac politică locală, politică națională o face domnul Marcel Ciolacu cu domnul Ciucă. Ce s-a întâmplata, astăzi, a fost un prim pas de campanie electorală pentru 9 iunie. Mă așteptam să vină mai mulți, dar au venit mai puțini. Nu am o problemă, mă uit în ochii fiecărui primar, pentru că știu că, de fiecare dată când a apelat, l-am ajutat. Niciodată nu o să las privirea în jos, mă uit în ochii lui și știe că l-am ajutat și îl ajut, drept dovadă că am discutat cu ei și au înțeles mesajul. Nu mi-e rușine, pentru că eu lucrez pentru ei și pentru comunitățile pe care le reprezintă și lucrez pentru Gorj. Nu pot să dau un răspuns, acum, dacă funcționează alianța PSD-PNL la Gorj”, a conchis șeful județului.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *