Printre cele mai căutate produse eco româneşti se numără lactatele şi produsele derivate din lapte care au bineînţeles eticheta verde, dar şi ouăle bio sau legumele. Preţul este, însă, o barieră pentru unii români. Pe de altă parte, micii fermieri se plâng de costurile de producţie tot mai mari.
„De multe ori se face o confuzie între cultivat la ţară şi ecologic. Nu sunt deloc acelaşi lucru. Este mai scump dim mai multe cauze: creşterea TVA-ului, creşterea costurilor totale. Un produs ecologic care din start necesită mai multă manualitate la sfârşit ajunge să fie la un cost pentru consumatorul de rând un pic poate prohibitiv, dar beneficiile pentru sănătate sunt extraordinare”, explică Dan Constantinescu, proprietar fermă ecologică.
Ponderea cheltuielilor cu alimente bio este infimă în bugetul românilor. Cea mai mare piață din Europa pentru produse ecologice este Danemarca, unde un localnic le alocă 500 de euro, în medie, pe an, conform observatornews.ro.
0 101