Dezvăluiri

Cinci medici cardiologi au demisionat din Spitalul Tg-Jiu! Unitatea medicală, fără linie de gardă! Secția Cardiologie va rămâne cu doi medici!

E criză majoră la Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu, după ce cinci din cei șapte medici cardiologi care asigurau linia de gardă au cerut, inițial, conducerii să le înceteze contractele individuale de muncă din activitatea de gardă, iar mai apoi au anunțat că pleacă de tot din unitatea medicală. Practic, de pe 20 mai a.c., nu mai există medici cardiologi la Camera de gardă a SJU Tg-Jiu, iar după expirarea preavizelor, la Secția de Cardiologie vor rămâne doar doi medici.

Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu a rămas fără linie de gardă, începând de sâmbătă, 20 mai a.c., după ce cinci medici, din cei șapte care efectuau gărzi, au cerut încetarea contractelor de muncă pentru asigurarea continuității liniei de gardă. Situația a devenit de-a dreptul gravă, în contextul în care, în timp ce conducerea spitalului încerca să-i convingă să revină asupra deciziei, cei cinci medici au demisionat și din activitatea curentă și, după perioada de preaviz, vor părăsi instituția medicală.

Reprezentanții spitalului au precizat, în urmă cu o săptămână, că motivele invocate de medicii care au renunțat la gărzi au fost numărul mare de prezentări în Camera de gardă și consulturile interdisciplinare existente la nivelul unității medicale, dar și faptul că tariful de gardă este calculat având la bază salariul din 2018.

Mai exact, medicii cardiologi au motivat că erau supraîncărcați în Camera de gardă cu pacienții direcționați, pentru consult de specialitate, de către Unitatea de Primiri Urgențe și orele de gardă erau plătite la nivelul de acum cinci ani, adică 39 de lei/oră.

O echipă de specialiști din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) condusă de medicul Călin Alexandru, director general al Direcţiei Generale Management Urgențe Medicale, a venit, săptămâna trecută la Tg-Jiu, pentru a ajuta la organizarea sistemului de primiri urgențe, pentru că aici era problema.

Ca să rezolve situația, șefii spitalului din Târgu Jiu au cerut ajutor inclusiv la Ministerul Sănătății și au purtat discuții cu medici rezidenți din Timișoara și București în speranța că îi vor convinge să facă gărzi la SJU Târgu Jiu.

Într-o declarație data la postul de televiziune ProTv, Marilena Davidescu, directorul medical al SJU Târgu Jiu, a spus că au cerut ajutor și medicilor din județele limitrofe, dar și la celelalte spitale din Gorj, însă niciun cardiolog nu a dorit să vină la Tg-Jiu și le mulțumea medicilor de la UPU (?!) pentru sprijin.

”Avem zeci de adrese pentru a primi suport de la spitale, nu doar din județ, ci și din județele limitrofe. Până acum nu am primit un sprijin concret.Doar colegii de la Medicină Internă și anesteziști, plus cei de la UPU, au răspuns pozitiv și cărora le mulțumesc pentru că sprijină spitalul în condițiile de acum”, a afirmat directorul medical.

Declarațiile vin în contextul în care medicii cardilogi au demisionat tocmai pentru că erau supraîncărcați în Camera de gardă cu pacienții direcționați, pentru consult de specialitate, de către aceeași UPU care oferă sprijin acum (?!).

Trebuie spus că, pacienții cu probleme cardiologice majore care ajung în Unitatea de Primiri Urgențe, sunt trimiși spre centrele universitare, iar urgențele medii și minore care pot fi rezolvate cu pacienții stabilizați la nivelul UPU, se internează prin serviciul de Medicină Internă, în lipsa medicului cardiolog de gardă, și în ziua următoare sunt preluați de Secția Cardiologie.

Managerul SJU Tg-Jiu, Dumitru Vienescu, a declarat că a discutat în centrele universitare pentru a putea aduce medici rezidenți la Tg-Jiu și speră ca situația să revină la normal în curând. ”Avem promisiuni că în luna iunie vor face gărzi la Târgu Jiu patru medici rezidenți. Am cerut la Ministerul Sănătății să ne trimită lista cu medicii rezidenți care nu au post la nivel de țară pentru a-i contacta și a-i convinge să vină la Târgu Jiu pentru a face gărzi și activitatea secției să funcționeze normal”, a spus Vienescu.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *