Dezvăluiri

Cine sunt cei doi funcționari din Consiliul Județean reținuți în dosarul „Ydail 2”! Faptele, comise în urmă cu 6 ani!

Doi funcționari din cadrul Consiliului Județean Gorj au fost reținuți, joi, pentru 24 de ore, sub acuzația de complicitate la obținere ilegală de fonduri publice. Cristian Mihăilescu și Mihai Tomoi, consilieri la Compartimentul de gestionare optimizată drumuri publice, au făcut parte, în vara anului 2015, din comisia de atribuire a contractului de 157 milioane de lei încheiat, un an mai târziu, de asocierea Ydail Construct SRL, Romstrade SA și Metalcolect Prod SRL cu Consiliul Județean Gorj pentru lucrări și servicii de reparare și întreținere drumuri județene și, prin modul de întocmire a caietului de sarcini și prin prezentarea unei situații fictive privind existența utilajelor de deszăpezire în teren, au favorizat cele trei firme, după cum susțin polițiștii SICE. Curios este că acest dosar vizează fapte care s-ar fi săvârșit în urmă cu aproape șase ani, iar la acea vreme, în presa locală, au apărut informații, ”pe surse”, că oamenii de afaceri intenționau să depună plângeri penale împotriva celor din comisia de licitație, în cazul în care asocierea celor trei firme era descalificată.

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, au reținut, joi, pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Gorj, doi bărbați de 48 și 54 de ani, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de complicitate la obținere ilegală de fonduri publice.

”Din cercetările efectuate a reieșit faptul că în calitatea de membrii în comisia de atribuire a lucrărilor și serviciilor de reparare și întreținere drumuri județene, ar fi favorizat trei agenți economici, constituiți într-un parteneriat, în vederea încheierii contractului prin modul de întocmire a caietului de sarcini și prin prezentarea unei situații fictive privind existența utilajelor de deszăpezire în teren. Prin înlesnirea și ajutarea operatorilor economici s-a încasat ilegal contravaloarea orelor de așteptare, pentru lucrări de deszăpezire”, a transmis IPJ Gorj.

Cei doi funcționari vor fi prezentați, în cursul zilei de vineri, la Tribunalul Gorj, cu propunere de arestare preventivă.

În același dosar au fost reținuți, în urmă cu două săptămâni, și oamenii de afaceri Doru Șandru, Mircea Vărzaru și Mihai Puiu, care dețin firmele Ydail Construct SRL, Romstrade SA, respectiv Metalcolect Prod SRL, iar ulterior, procurorul de caz a dispus instituirea controlului judiciar pe cauțiune pentru 60 de zile pentru aceștia. În sarcina celor trei afaceriști s-a reținut obligația achitării unei cauțiuni totale în cuantum de 500.000 lei, numai că, instanța a decis revocarea măsurii preventive.

Cei trei oameni de afaceri sunt acuzați că, pentru a câștiga contractul de 157 de milioane de lei au depus o ofertă care conținea documente și date false în privința deținerii utilajelor necesare prezentate în aceasta. De asemenea procurorii au reținut că în iarna 2016-2017 asocierea de firme a încasat necuvenit, pe orele de așteptare, pentru utilajele pe care nu le deținea efectiv, suma de 359.132 lei.

Dosarul…

… vizează fapte care s-au produs în urmă cu aproape șase ani, adică din perioada procedurilor de atribuire a contractului.

La acea vreme, din cauză că trecuseră câteva luni de la deschiderea ofertelor, iar contractul întârzia să-i fie atribuit asocierii Ydail-Romstrade-Metalcolect, dinspre aceste societăți au apărut informații că se intenționa reclamarea la Parchet a tuturor celor care au făcut parte din comisia de licitație. Acum, procurorii spun că, de fapt, a fost vorba de o complicitate a unor funcționari din Consiliul Județean Gorj cu cele trei firme. În final, acordul cadru, în valoare de 157 de milioane de lei (35 de milioane de euro, la acel moment) a fost încheiat abia un an mai târziu.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button