Ultima oră

Contabilă condamnată după ce a creat un prejudiciu uriaș unei primării

O fostă contabilă de la o primărie din Argeș a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare. Elena Groșanu este acuzată de procurorii DNA Pitești că a plătit o sumă uriașă din fondurile primăriei către firma fiicei sale, fără a exista o contraprestație.

Timp de cinci ani, între 2017 și 2022, Elena Groșanu, contabilă la Primăria Corbi (Argeș) la data săvârșirii faptei, a virat ilegal din bani publici peste 1,5 milioane lei către firma administrată de fiica sa, fără a exista în realitate un angajament legal sau contractual.

În aceeași perioadă, contabila a plătit, tot din banii Primăriei Corbi, suma de 386.000 lei către șase instituții nebancare (CAR-uri), reprezentând contravaloarea mai multor împrumuturi contractate de ea sau de familia sa (soț, fiică sau ginere). Plata sumelor ar fi fost efectuată printr-un număr de 808 ordine de plată, întocmite în mod nelegal, susțin procurorii DNA.

Elena Groșanu a fost condamnată, pe 26 aprilie 2024, de către Tribunalul Argeș la șase ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. Instanța a obligat-o pe inculpată să plătească Primăriei Corbi suma de 1.801.577,85 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi.

Contabila a contestat hotărârea instanței, iar dosarul se va muta la Curtea de Apel Pitești.

„Am încercat să fac tot felul de prostii și nu mi-a ținut”
Comuna Corbi este condusă, în acest moment, de Anca Baciu, care la vârsta de doar 24 de ani a preluat mandatul de primar, în anul 2020, de la tatăl său, Virgil Baciu. La alegerile din 9 iunie 2024, Virgil Baciu va candida din nou la Primăria Corbi, în timp ce fata sa va lua o pauză de la conducerea instituției.

Înainte ca fapta să fie sesizată organelor penale de către conducerea Primăriei Corbi, contabila a încercat să „negocieze” cu actualul primar al localității, dar și cu fostul edil.

În dosar există un fragment dintr-o convorbire, înregistrată la data de 11 mai 2022, între contabilă și cei doi edili, tată și fiică.

„Am venit să discutăm și să mă iertați. Și să mă ajutați să scap de asta. Pun banii înapoi, tot. Numai iertați-mă. Nu mergeți mai departe”, spune contabila, care mai adaugă: „Deci nu-i problemă. Eu pun banii înapoi. E vorba de raport să nu se scrie nu știu ce, să se ducă la Procuratură! (…) Am încercat să fac tot felul de prostii și nu mi-a ținut”.

Inculpata încerca să obțină un act de clemență din partea acestora: „Ați mai ajutat dumneavoastră și pe alții. Ați găsit portițe… Știți cum se zice prin… «Legea e făcută s-o citești și printre rânduri»”.

În cele din urmă, edilul a sesizat organele penale, iar dosarul și-a urmat cursul normal. â

sursa: adevarul.ro

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *