Dezvăluiri

COVID-19. Ambulanța Gorj în CRIZĂ! Arafat: Echipamentele nu sunt potrivite! Aldescu: Sunt folosite la grădinărit și pentru instalatori

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, le-a reproșat șefilor de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Gorj că nu au explicat angajaților care sunt riscurile, dacă acestea există sau nu, atunci când sunt recoltate și transportate probe în vederea testării pentru COVID-19.

Reacția secretarului de stat în MAI a fost generată de nemulțumirile angajaților SAJ în legătură cu echipamentele de protecție neconforme de pe ambulanțe și cu gestionarea precară a situației, în cazul recoltării de probe, în sensul că aceștia nu au cunoscut metodologia de lucru și nu au știut cum să colaboreze cu reprezentanții DSP.

Arafat: Probele nu le recoltează ambulanțierul, ci epidemiologul

Raed Arafat a afirmat, duminică, la Digi24 că probele le recoltează medicul epidemiolog, în nici un caz ambulanțierii, așa cum s-a întâmplat la Gorj, acolo unde conducerea Serviciului Județean de Ambulanță a trimis autospeciale fără personal de specialitate la recoltări, încălcând astfel metodologia în astfel de cazuri.
„Toată lumea vorbește despre probe, dar probele nu le recoltează ambulanțierul, ci epidemiologul, sau Direcția Sanitară. Apoi, proba este pusă într-un container închis. Proba asta, dacă te duci cu ea, nu ai niciun risc”, a declarat Arafat.

Șeful DSU a făcut precizări și cu privire la echipamentul de protecție folosit de echipajele de la SJA Gorj care au mers la recoltări, în contextul în care angajații instituției au făcut publice fotografii cu așa zisele combinezoane, iar pe etichetă acestea aveau recomandări a se folosi la instalații sanitare sau grădinărit.

”Este clar că echipamentele pe care le-am văzut nu sunt potrivite pentru a merge pe o situație de risc, pentru că nu sunt la standardul respective. În același timp, dacă au încercat să cumpere Ambulanța și n-au găsit nicăieri poate că cineva s-a gândit <>. Că nu-i corect, ăsta-i alt aspect (…) dar pentru chestiile cu risc foarte mic, adică să iei o probă cu tine și să o duci, care nu este un risc major, proba fiind închisă, poate că astfel de echipamente sunt acceptabile, dar asta trebuie să se pronunțe colegii care sunt specialiști în virologie, să zică dacă e ok sau nu”, a adăugat Raed Arafat.

Aldescu: Cei din conducerea SAJ sunt responsabili, nu au reușit să gestioneze această criză

Liderul Federației ”Ambu-San”, Cristi Aldescu a adus și el clarificări în legătură cu situația de la SAJ Gorj și a acuzat o criză de autoritate în instituție, în condițiile în care managerul Constantin Mitroi se află în autoizolare, la domiciliu, iar directorul medical, Dan Vîlceanu, nu a comunicat cu personalul. Aldescu acuză că s-au luat decizii de declasificare a unor ambulanțe, în sensul în care autospeciale care aveau anumite atribuții, în special de urgență, au fost trimise la recoltări de probe pentru depistarea coronavirusului.

”Nici un echipaj nu a refuzat să meargă la solicitare. Este exclus așa ceva sau să oprim activitatea. Cu noi nu a vorbit nimeni. Cei din conducerea SAJ nimeni nu a dorit să vină să ne prezinte, să ne spună ce avem de făcut. Eu cred că cei din conducerea SAJ sunt responsabili de tot ce se întâmplă și consider că nu a reușit să gestioneze această criză. (…) Cei care conduc Ambulanța Gorj au dispus dă declasifice ambulanța C2 și s-o trimită, numai cu ambulanțier, la recoltare de probe, împreună cu reprezentanții DSP. Ce facem că directorul SAJ Gorj a dispus declasificarea ambulanței B2 și au mers la recoltare cu reprezentanții DSP Gorj și din ordinul conducerii serviciului de ambulanță, echipaj format din asistent și ambulanțier, singuri, fără reprezentanți ai DSP au mers la recoltări”, a spus Aldescu.

Liderul sindical adus clarificări și cu privire la echipamentele folosite de către echipajele de pe ambulanțe pe care le consideră neconforme.
”Echipamentele acelea sunt în dotarea Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, iar din punctul meu de vedere nu sunt conforme și nu îndeplinesc standardele. S-a mers la recoltări cu acele costume care, dacă ne uităm pe recomandări și pe eticheta lor sunt folosite la grădinărit și pentru instalatori”, a conchis Aldescu.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *