Ultima oră

Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător

Medicii subliniază că, pentru a îmbunătăți sănătatea și starea de bine, este crucial să înțelegem cum să bem corect apă în timpul zilei pentru a ne asigura că organismul primește hidratarea necesară.

Sfaturile medicale variază de la doi la patru litri pe zi, dar, desigur, întregul proces este dependent de nevoia de consum a fiecărei persoane. Mai mult decât consumul propriu zis al unei cantități de apă, mai importantă este modalitatea în care ingerăm apa.

„Nu trebuie să înlocuim apa cu alte lichide și ar trebuie să ne ascultăm instinctul. Corpul nostru ne transmite mesaje atunci când are nevoie de apă. Apare acea senzație de sete, însă, cu stilul de viață actual, mereu ocupați, ignorăm. Astfel, creierul nostru se adaptează la faptul că noi ignorăm senzația de sete și atunci nu ne mai cere, nu ne forțează”, explică Adina Rusu, nutriționist.

Potrivit acesteia, senzația de sete apare atunci când celulele noastre sunt deja deshidratate. Nu ar trebui să așteptăm acea senzație, pentru a bea apă.

„Corpul nostru este deja deshidratat când apare această senzație. Foarte multe persoane spun că ele nu simt această senzație de sete și de aceea nu beau apă. Ceea ce este foarte greșit. Trebuie să ne reeducăm organismul și putem face acest lucru propunându-ne să bem apă regulat”, adaugă nutriționistul ieșean.

Cu cât cantitatea de apă ingerată o dată este mai mare și cu cât este băută mai rapid, cu atât rinichii sunt mai forțați și vor obosi încercând să elimine excesul de apă introdus în sistem.

„Apa ajută digestia. Nu bem multă apă înainte de masă, adică nu bem jumătate de litru, dar dacă bem două-trei guri, ajută. În toate procesele de digestie este implicată și importantă apa. Inclusiv în procesele de detoxifiere ale organismului. Să nu avem așteptări ca metabolismul nostru să fie la parametri optimi dacă noi nu ne hidratăm corespunzător”, subliniază Adina Rusu.

Indiferent cât de sete îi este unei persoane, modalitatea de „inundare” a corpului cu apă nu îi este de niciun folos – nici măcar nu ajută la rehidratarea generală a corpului. Apa este rapid eliminată prin câteva urinări frecvente, una după alta și în nici un caz nu ajută la răcorirea dorită.

„Important: nu bem toată apa în același timp. Nu ne stabilim că avem de băut doi litri, cât am auzit noi că ar fi nevoie, și îi bem în patru porții a câte jumătate de litru și gata, am terminat cu hidratarea. Nu așa. Apa trebuie să fie băută puțin câte puțin. Putem bea două guri de apă și în timpul mesei și înainte, dar și după”, mai spune nutriționistul Adina Rusu.

Apa și digestia
Efectele deshidratării pot include scăderea energiei, dificultăți de concentrare și performanță fizică redusă. În plus, deshidratarea cronică poate avea consecințe pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi problemele renale și digestive.

„Dacă nu ne hidratăm corespunzător putem simți oboseală, dureri de cap și chiar foame, pentru că în creierul nostru pot fi confundate aceste nevoi: senzația de sete poate fi interpretată de creier ca fiind foame. Și atunci se întâmplă să mâncăm mai mult decât să ne hidratăm”, conchide nutriționistul Adina Rusu.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *