Curiozități

De ce nu trebuie să mănânci cartofi încolțiți: cazul celor 78 de elevi otrăviți

Foto: Shutterstock

În analele literaturii medicale există o poveste care datează din 1979, despre un caz de toxiinfecție alimentară în masă, când 78 de elevi din Marea Britanie s-au îmbolnăvit… de la cartofi verzi.

După cum relatează IFL Science, evenimentele au avut loc la o școală din sudul Londrei, după o vacanță. Zeci de copii s-au îmbolnăvit brusc, prezentând simptome care variau de la vărsături, diaree, febră și, în cele mai grave cazuri, „episoade de spasme convulsive”.

Specialiștii au menționat inclusiv că au descoperit sânge în scaunul și în voma copiilor, unii dintre ei manifestând simptomele vreme de șase zile la rând.

Cauza bolii a fost identificată rapid: cu aproximativ 14 ore înainte, toți mâncaseră cartofi fierți.

„Cartofii sunt un aliment atât de comun în dieta occidentală, încât majoritatea oamenilor sunt surprinși să afle că sunt produsul unei plante otrăvitoare. De fapt, tulpinile și frunzele cartofului conțin o serie de glicozide alcaloide, numite solanine, care sunt extrem de toxice”, au scris medicii.

Principalul pericol, însă, provine din consumul de cartofi după ce aceștia se înverzesc, ceea ce s-a întâmplat în cazul din 1979, pentru că firma de catering folosise o pungă de cartofi rămasă din trimestrul anterior.

Din fericire, toți copiii și-au revenit după tratamentul din spital, deși unii dintre ei au trecut prin momente destul de grele și chiar au suferit halucinații în timpul spitalizării.

„Înverzirea și germinarea apar atunci când tuberculii de cartof sunt expuși la lumină sau depozitați în condiții nefavorabile, iar aceste procese sunt asociate cu producția de alcaloizi. Inițial, acest lucru se întâmplă în locurile de activitate metabolică crescută, cum ar fi noii vlăstari; dar, în cele din urmă, solaninele pot fi detectate în pulpa tuberculului”, au spus medicii în lucrarea lor.

Aceștia au concluzionat că, „din fericire, puțini oameni gătesc cartofi verzi sau încolțiți din cauza aspectului și gustului amar și neplăcut; astfel, în practică, intoxicația cu solanină pare să fie rară, cu excepția perioadelor de penurie alimentară.”

   
Sursă
incredibilia.ro

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *