Ultima oră

Debitul Dunării la intrarea în ţară este de 5.600 de metri cubi pe secundă, sub media multianuală a lunii aprilie – Ce spun specialiștii

Debitul Dunării la intrarea în ţară este, sâmbătă, de 5.600 de metri cubi pe secundă, sub media multianuală a lunii aprilie, de 7.900 de metri cubi pe secundă, iar specialiştii se aşteaptă la o scădere în următoarea săptămână. Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de aproape 75 la sută.

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, Dunărea are, sâmbătă, un debit la intrarea în ţară de 5.600 de mc/s, fiind sub media multianuală a lunii aprilie (7.900 de mc/s).

”Conform prognozei emise de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitele Dunării vor fi în scădere pentru următoarele 7 zile şi vor ajunge în data de 19 aprilie în jurul valorii de 5200 mc/s”, au adăugat aceştia.De asemenea, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 74,39%, iar volumul existent este de 3,22 miliarde de metri cubi de apă, fiind mai mic cu aproape 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar suficient să asigure necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursele de apă de suprafaţă.

Specialiştii de la ”Apele Române” monitorizează continuu situaţia cursurilor de apă şi la această oră nu se înregistrează secţiuni sub debitul minim necesar.

”Chiar dacă în acest moment nu sunt probleme în ceea ce priveşte asigurarea resursei de apă în sistem centralizat, vă recomandăm multă prudenţă şi să economisiţi apa pe cât este posibil folosind apa potabilă doar pentru băut! De asemenea, temperaturile ridicate şi nivelurile scăzute ale apelor favorizează înflorirea algală şi scăderea oxigenului din apă. Din aceste motive, protejaţi apele mai mult şi aruncaţi gunoaiele doar în locurille special amenajate”, au mai arătat reprezentanţii ”Apele Române”.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *