SocialUltima oră

Declarații emoționante din partea asistenților SJU Tg-Jiu cu ocazia Ziulei Internaționale a Asistentului Medical

Ziua Internațională a Asistentului Medical este celebrată anual, în întreaga lume, pe 12 mai, dată care marchează şi ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis prima şcoală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale.

În cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu sunt angajați 626 de asistenți medicali, care au un rol foarte important în acordarea asistenței medicale în sistemul sanitar. Aceștia au, de asemenea, un rol important și în promovarea și menținerea sănătății, dar și în prevenție. Asistenții medicali sunt responsabili de bunăstarea, siguranţa, examinarea și tratarea corectă a pacienţilor.

În perioada pandemiei, descrisă de mulți ca fiind cea mai grea din întreaga carieră, asistenții medicali au dat dovadă de curaj, răbdare, putere, empatie, conștientizând riscurile acestei profesii, provocările, dar și succesele echipei medic-asistent-infirmier.

Zeci de asistenți medicali de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu și-au construit cariera în această unitate medicală.

Doamna asistent medical Viorica Glaje, de exemplu, lucrează în Spitalul Județean de 42 de ani. Din 1982 este angajată a Secției Boli Infecțioase și spune că a ales foarte bine. „Este o meserie pe care am făcut-o mereu cu drag, îmi place să lucrez la patul bolnavului, să am grijă de dumnealor. Nu am spus nici măcar o dată că aștept pensia. Am avut noroc de un colectiv deosebit pe Secția Boli Infecțioase, ceea ce contează mult. Pentru un asistent medical este o mare bucurie când pacienții pleacă sănătoși din spital, suferi pentru fiecare pacient în parte când îi ai în grijă. Înveți să te detașezi, dar, ca să fii un asistent medical bun, trebuie să fii empatic, să fii corect, să iubești oamenii. Doar așa îți poți face meseria bine! Să fii asistent medical nu înseamnă doar a face injecții și tratamente, trebuie să înțelegi și să asculți pacientul, să îl respecți”, a afirmat Viorica Glaje, asistent medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

La fel ca pentru majoritatea asistenților medicali, perioada celor doi ani de pandemie a fost cea mai grea și pentru Viorica Glaje: „Nu are termen de comparație. Au fost greu de suportat și echipamentele și suferința din jur. Mă rog la Dumnezeu să nu se mai repete vreodată această perioadă”.

Liliana Marinoiu este asistent medical la Secția Oncologie de mai bine de trei decenii. A ales această secție în momentul în care a fost înființată la Spitalul Județean. „Sunt absolventă a liceului sanitar și am ales această secție. Este adevărat că am fost martoră la multă suferință, pe care am făcut tot posibilul să o alin. Mi-am dorit să ajut pacienții, să simtă că îi înțeleg, că îi sprijin. A fi asistent medical nu este o meserie pentru orice om, trebuie să fii empatic și omenos, profesionist. Eu nu m-aș vedea făcând altceva. Este foarte importantă echipa medicală dintr-o secție, fiecare să știe ce are de făcut. La noi așa merg lucrurile”, a spus Liliana Marinoiu, asistent medical.

Cea mai mare bucurie a unui asistent medical, spune aceasta, este să întâlnești foștii pacienți pe stradă și aceștia să îți mulțumească, chiar și după ani buni de la externare. „Am avut o pacientă pe care am întâlnit-o după mulți ani și mi-a mulțumit, spunându-mi că eu am fost cea care a încurajat-o și i-a spus că nu va muri. Profesia de asistent este grea, dar îți poate aduce satisfacții personale, sufletești. Momentele în care pierzi pacienții sunt foarte grele”, a mai adăugat Liliana Marinoiu, asistent medical la Secția Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Doamna asistent medical Ioana Trușcă și-a început cariera în 1979 la Sanatoriul Dobrița, iar din 1982 lucrează la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu. Ca asistent medical pe Blocul Operator din clădirea Tudor Vladimirescu lucrează din 1983 și spune că a avut mereu lucruri noi de învățat. Partea de chirurgie a atras-o întotdeauna și nu s-a plictisit niciodată. „Am ales cel mai bine când am decis să urmez această cale. Ca să fii un bun asistent, în opinia mea, trebuie să nu te lași purtat de ceea ce știi și să consideri că nu mai ai nimic de învățat! Trebuie să știi să lucrezi în echipă, să fii o persoană dedicată meseriei, să tratezi pacienții ca și cum ar fi membri ai familiei tale. Dacă te interesează doar partea financiară când alegi această meserie, ai dat greș din start. Trebuie să pui suflet în ceea ce faci, altfel nu se poate! Nu m-am gândit niciodată să plec în străinătate, deși am avut oferte. Mulțumirea mare este ca, atunci când mergi pe stradă, întâlnești foști pacienți care îți mulțumesc!”, a declarat Ioana Trușcă.
Asistentul medical Ana Neacșu lucrează în Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu de aproximativ 34 de ani, având o vechime totală în muncă de 42 de ani. „Din iulie 1988 lucrez în Secția Boli Infecțioase și am trecut prin momente bune și mai puțin bune, așa cum este în viață. Bolnavii întotdeauna au fost mulțumiți de mine. Am avut situații când și după 10 – 15 ani m-am întâlnit cu o pacientă și mi-a mulțumit. Și când îți spune mulțumesc după atâția ani, este ceva! În perioada Covid-19 a fost cel mai greu. Numai gândul că trebuie să te echipezi ca să intri în saloane, ne chinuia. A fost foarte greu și cei doi ani mi s-au părut 10! Mai ales să mergi acasă, să stai izolat de familie, să îți fie teamă că le vei da lor virusul, a fost greu și fizic și psihic! (…) Meseria de asistent medical este grea, dar este frumoasă!”, a afirmat Ana Neacșu de la Boli Infecțioase.

Urăm un sincer La mulți ani, multă sănătate, putere de muncă și cât mai multe împliniri profesionale tuturor asistenților medicali din Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, cât și celor din celelalte unități sanitare din județul Gorj!

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button