Curiozități

Diamantul Enigma, de 555 de carate, va fi scos la licitație. Cât valorează nestemata?

Un milionar sau miliardar norocos va putea în curând să pună mâna pe o bijuterie neagră unică, cunoscută sub numele de diamantul „Enigma”, atunci când aceasta va fi scoasă la licitație, în luna februarie.

Diamantul Enigma a fost tăiat artificial pentru a cântări exact 555,55 carate (111 grame) și are 55 de fațete negre. În prezent, este cel mai mare diamant negru tăiat din lume, conform Guinness World Records.

„Forma diamantului se bazează pe simbolul Khamsa (sub formă de palmă cu cinci degete) din Orientul Mijlociu, care reprezintă rezistență și protecție”, a declarat specialistul în bijuterii Sophie Stevens. Khamsa înseamnă „cinci” în arabă.

Casa de licitații Sotheby’s a dezvăluit piatra prețioasă unică în Dubai, Emiratele Arabe Unite, pe 17 ianuarie. Diamantul va fi expus și la Los Angeles înainte de a ajunge la Londra pentru a fi scos la licitație pe 3 februarie. Sotheby’s estimează că Enigma se va vinde în cele din urmă pentru cel puțin 6,8 milioane de dolari. Ofertele de plată prin criptomonede vor fi și ele acceptate de casa de licitații.

Diamantul Enigma și alte bijuterii negre
Pe lângă culoarea neobișnuită a diamantului și greutatea și forma unice, unul dintre principalele puncte de vânzare este că posibilitatea ca acesta să fi provenit din spațiu. Potrivit unei declarații de la Sotheby’s, Enigma „se crede că a fost creat fie dintr-un impact meteoric, fie că a apărut chiar dintr-un asteroid cu diamante care s-a ciocnit cu Pământul”.

Cu toate acestea, experții în diamante negre au declarat că sunt sceptici față de afirmația companiei și au spus că piatra prețioasă probabil își are originea pe Pământ.

Diamantele negre au densități mari de incluziuni minerale opace, în special grafit (o formă de carbon de culoare gri-închis cu o structură hexagonală, spre deosebire de diamant, care este o formă de carbon în formă tetraedrică) și sulfuri de metal, a spus Peter Heaney, profesor de geoștiințe la Penn State și expert în diamante negre.

Sotheby’s descrie Enigma ca fiind un diamant „carbonado”, un nume portughez dat diamantelor negre în secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, „nu toate diamantele negre sunt carbonado”, a spus Heaney.

Diamantele carbonado sunt foarte tari și foarte rezistente
Mai degrabă, un carbonado este un tip de diamant negru care este atât policristalin, adică mai multe cristale topite într-o singură bijuterie, cât și poros, a spus Heaney.

Diamantele carbonado conțin, de asemenea, fosfați bogați în uraniu, care generează „halouri de radiații” în jurul porilor sau găurilor de pe suprafața lor. Această trăsătură le face să absoarbă foarte multă lumina albă, făcându-le complet opace și mult mai întunecate decât alte diamante negre, a spus Heaney.

„Carbonado sunt foarte tari și foarte rezistenți”, datorită proprietăților lor policristaline și poroase, a spus Heaney. Acest lucru le face perfecte pentru uz industrial, cum ar fi burghiele folosite în industria petrolului pentru penetrarea rocilor magmatice dure, a adăugat el.

Având în vedere dimensiunea sa mare, diamantul Enigma este cel mai probabil un adevărat carbonado, a spus Heaney. După ce s-a uitat la imagini mărite pe computerul său, el crede că Enigma este poros, ceea ce sugerează că este un carbonado, dar este greu de spus cu siguranță deoarece diamantul a fost tăiat. De asemenea, este greu de spus din imagini dacă diamantul este cu adevărat opac, a adăugat el.

Nestemate cu origini incerte
Toate diamantele carbonado cunoscute au fost găsite fie în Brazilia, fie în Republica Centrafricană și datează de acum aproximativ 3,8 miliarde de ani, a spus Heaney. În acest timp, cele două țări făceau parte din același supercontinent cunoscut sub numele de Rodinia, așa că nu este încă clar cum și unde s-au format diamantele.

Este posibil ca diamantul carbonado să aibă o origine extraterestră, așa cum susține casa de licitații. Oamenii de știință au găsit diamante negre create din impactul meteoriților în trecut, dar aceste diamante sunt în mod normal foarte mici, ceea ce face ca originea extraterestră să fie puțin probabilă pentru adevăratele diamante carbonado de mărimea lui Enigma.

„Aș fi destul de surprins dacă un diamant atât de mare ar proveni dintr-un impact de meteorit”, a spus Heaney.

Cea mai probabilă origine a diamantelor carbonado?
Alte teorii bazate pe spațiu speculează că carbonado complet formate ar putea exista deja în unii asteroizi care se prăbușesc pe Pământ sau chiar că diamantele sunt formate prin explozii stelare puternice numite supernove, dar nu există suficiente dovezi pentru a susține niciuna dintre aceste idei, a spus Heaney.

„Cred că șansele ca specimenele de carbonado pe care le-am studiat să fie din spațiul cosmic sunt scăzute”, a declarat Richard Ketcham, om de știință la Universitatea Texas din Austin, care a studiat și diamantele negre. Ideea că diamantele carbonado provin din spațiu este „un punct de vedere minoritar printre cei care le studiază”, a adăugat el.

În schimb, Heaney și Ketcham cred că cea mai probabilă origine a carbonado este aici pe Pământ. Cu toate acestea, mecanismul exact care formează aceste diamante negre nu este clar încă, notează Live Science.

Majoritatea diamantelor se formează atunci când presiunile ridicate din stratul mijlociu al Pământului, sau mantaua, zdrobesc carbonul organic. Dar cele mai vechi carbonado pot preceda viața de pe Pământ și, prin urmare, carbonul organic, ceea ce face puțin probabil ca ele să se formeze în acest fel.

În prezent nu se știe cu s-a format diamantul Enigma
După ce a căutat o origine definitivă a carbonado de aproape un deceniu, Heaney a venit „cu mâna goală” și, în consecință, consideră că sunt necesare mai multe cercetări. „Nu sunt convins că cineva a răspuns pe deplin la întrebare”, a spus el.

Deoarece Enigma a fost tăiat, este, de asemenea, mult mai greu să poți spune cum a apărut, a spus Ketcham. „Suprafețele exterioare ale carbonado au probabil indicii legate de originea lor, care acum sunt probabil pierdute” în cazul diamantului Enigma, a adăugat el. Afirmația casei de licitație conform căreia Enigma ar fi venit din spațiu pare, așadar, neverosimilă.

Indiferent de modul în care a apărut diamantul, Heaney speră că oricine ajunge să cumpere Enigma îl va expune public în loc să îl ascundă într-o colecție privată. „Multe diamante mari nu au văzut lumina zilei de zeci de ani”, a spus Heaney. „Muzeele nu pot concura cu miliardarii pentru achiziționarea de minuni ale naturii”, a declarat acesta.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *