Ultima oră

Dosare penale întocmite de polițiști și doi bărbați reținuți, că urmare a unor sesizări de violență domestică

În perioada 20 – 26 august a.c., polițiștii gorjeni au intervenit în 18 de cazuri de violență domestică, ocazie cu care au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și amenințare.

În 9 dintre cazuri, poliţiştii care intervenit la cazurile de violenţă domestică, au emis, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile.

În urma probatoriului administrat într-o cauză penală, la data de 20 august a.c., polițiști din cadrul Poliției Orașului Novaci au reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Gorj, un bărbat de 39 de ani, din comuna Roșia de Amaradia, bănuit de săvârșirea infracțiunii de violență în familie.

Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit faptul că, bărbatul, pe fondul unor neînțelegeri și a consumului de alcool, ar fi amenințat-o cu moartea pe soția sa de 33 de ani, din comuna Roșia de Amaradia și ar fi agresat-o cu un motofierăstrău din gospodărie.

De asemenea, la data de 24 august a.c., polițiști din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Novaci au reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Gorj, un bărbat de 47 de ani, din comuna Roșia de Amaradia, bănuit de săvârșirea infracțiunii de nerespectarea măsurilor impuse printr-un ordin de protecție provizoriu, întrucât acesta s-ar fi apropiat de locuința soției sale de 43 de ani, deși împotriva acestuia, la data de 20 august a.c., polițiști au emis un ordin de protecție provizoriu.

În ultimele 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție provizorii, după cum urmează:

La data de 26 august a.c., polițiști din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu au fost sesizați prin apelul 112, de către un bărbat de 66 de ani, din comuna Drăguțești, cu privire la faptul că nepotul său a provocat scandal la domiciliu.

Din cercetările efectuate de polițiști, a reieșit faptul că un tânăr de 23 de ani, din comuna Drăguțești, în timp ce se afla la domiciliu, pe fondul unui conflict spontan, a distrus mai multe bunuri ale locuinței și ar fi amenințat cu acte de violență pe bunicii săi, fapt ce le-a creat o stare de temere.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere și amenințare.

Totodată, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu față de tânăr.

Tot în cursul zilei de ieri, polițiști din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Novaci au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat de 32 de ani, din comuna Polovragi.

Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit faptul că bărbatul, pe fondul consulului de alcool, ar fi amenințat cu acte de violență pe fratele său de 41 de ani și pe soția acestuia.

În cauză polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.

Sfaturi pentru victime ale violenței domestice

Deja nu mai este o noutate faptul că, pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a părții vătămate, polițiștii care intervin la eveniment pot emite un ordin de protecție provizoriu și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit.

Violența domestică este reprezentată de orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală, ce se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

„Acasă” trebuie să fie locul în care ne simțim în siguranță, unde ne putem bucura de căldura sufletească și, ideal, iubire, indiferent cine locuiește în acel spațiu. Când asociem acest cuvânt cu „violența domestică”, deși aflată în contradicție, acest lucru face ca violența domestică să fie greu de identificat, de înțeles și mai ales, de pedepsit.

Ce faceți dacă ați devenit o victimă?

– Conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate;

– Sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face;

– Dacă vă simțiți în pericol din partea agresorului, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg de aici;

– Cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;

ASPECTE LEGALE:

În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, începând cu 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, conform cadrului legal prevăzut de art. 47 din Legea 217/2003.

Totodată, în situaţia în care faptele săvârşite intră şi sub incidenţa altor prevederi de natură penală, persoana în cauză va răspunde conform legii.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button