Eveniment

Dosarul „Casa Tineretului”, în care Matei Catrinoiu a fost judecat pentru 197 de acte materiale de delapidare, a rămas în pronunțare! Pe latură penală a intervenit prescripția!

Matei Catrinoiu, fost lichidator judiciar și ex-lider al PNȚCD Gorj, este inculpat, de patru ani, în dosarul ”Casa Tineretului”! Catrinoiu este acuzat de comiterea infracțiunii de delapidare (197 de acte materiale), pentru care a fost trimis în judecată în noiembrie 2020. La termenul din 12 martie, Judecătoria Tg-Jiu a rămas în pronunțare, dar completul de judecată a menționat că, răspunderea penală s-a prescris. Procesul va continua pe latura civilă pentru inculpatul Catrinoiu, care a tras de timp, așa cum procedează, cu acceptul judecătorilor, și în alte dosare în care a este judecat, tocmai pentru a se ajunge la împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale. În noiembrie 2020, procurorii l-au trimis în judecată pe Matei Catrinoiu, în două dosare penale, ambele având ca și capăt de acuzare infracțiunea de delapidare. Judecata efectivă a început însă foarte târziu, la finalul anului trecut, Catrinoiu cunoscând carențele din sistem și jonglând în așa fel încât să scape de rigorile legii.

Procurorii au început cercetările în acest dosar, în octombrie 2013, la solicitarea ANAF. Practic, inspectorii financiari au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj și au solicitat efectuarea de cercetări penale faţă de Matei Catrinoiu, reprezentant al SP CAPIV IPURL, după ce, în urma unui control, au constatat că, în aceea că în perioada 01.08.2007 – 30.06.2013 nu a evidenţiat în documentele contabile veniturile obţinute din activitatea desfăşurată în calitate de practician în insolvenţă. În cuprinsul procesului verbal de control s-a mai reţinut faptul că, în perioada menționată, Catrinoiu, în calitate de practician în insolvenţă – lichidator judiciar al Casei Tineretului Târgu-Jiu, a ridicat din contul special al societăţii lichidate suma de 404.650 lei, sumă a cărei utilizare nu poate fi justificată, din care 13.200 lei a fost restituită în numerar în contul special al debitoarei.

La un moment dat, Catrinoiu a fost înlocuit din poziția de lichidator judiciar al Casei Tineretului, iar noua societate de lichidări judiciare a comunicat procurorilor că din extrasele de cont rezultă că în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2013 au fost ridicate de către Catrinoiu, din contul de faliment a Casei Tineretului Tg-Jiu şi nu sunt justificate, sume în valoare totală de 392.590 lei. Totodată, prin acelaşi înscris s-a precizat că, urmare a inventarului efectuat, odată cu preluarea procedurii de lichidare a Casei Tineretului de la SP CAPIV IPURL, s-a constatat lipsa unor bunuri mobile aparţinând debitoarei, bunuri în valoare de 40.820 lei.

Pe parcursul cercetărilor efectuate în dosarul penal al Parchetului Tribunalul Gorj, prin ordonanţa din data de 05.06.2015 a fost dispusă efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice de către inspectorii din cadrul Direcţiei Antifraudă detaşaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. ”S-a menţionat că, în urma constatării efectuate, prin procesul-verbal din data de 08.09.2016, întocmit de inspectorii antifraudă s-a constatat faptul că inculpatul Matei Catrinoiu, în calitate de lichidator judiciar al Casei Tineretului Tg-Jiu, a ridicat în numerar din contul special al debitoarei suma de 404.650 lei”, se arată în actul de inculpare.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *