Dezvăluiri

Dramele minerilor care au rămas fără locuri de muncă peste noapte! ”Nu mi-a mai rămas decât să mă arunc de pe clădire!”

În jur de 40 de foști salariați ai Complexului Energetic Oltenia au început, luni dimineața, un protest în fața sediului companiei de la Tg-Jiu, după ce au fost anunțați telefonic că, începând cu data de 1 iulie a.c., nu le-au mai fost prelungite contractele de muncă. Au improvizat din cartoane niște pancarte pe care și-au scris disperarea cu carioca. ”Am 3 copii minori! Nu am cu ce îi crește!”, a scris unul dintre minerii rămași fără loc de muncă. Oamenii au povestit, stăpânindu-și cu greu lacrimile, că au muncit, în ultimii doi ani, în cadrul exploatărilor miniere de la Lupoaia și Roșiuța, fiind printre cei 1.800 de salariați angajați pe perioadă determinată și, duminică, au fost anunțați că de a doua zi nu mai au loc de muncă. Mulți dintre ei spun că au doi-trei copii acasă și sunt îngrijorați că familiile lor au rămas și fără singurul venit. ”Unii au ieșit din schimb chiar duminică și am fost anunțat că de a doua zi să nu-i mai pontez. Un coleg care face naveta de la Severin mi-a zis că se aruncă în Dunăre”, a spus vizibil emoționat inginerul Mitică Iosu. Minerii au rămas în fața sediului companiei și peste noapte, sperând că administrația CEO va reveni asupra deciziei.

 ”Am fost sunat aseară că merg și se spânzură”

Luni dimineața, în jurul orei 10,00, aproximativ 40 de foști salariați ai CEO de la exploatările de lignit de la Lupoaia și Roșiuța au venit în fața sediului companiei, nemulțumiți de faptul că au rămas fără locuri de muncă, după ce Directoratul producătorului energetic a hotărât să nu le mai prelungească contractele de muncă. Aceștia spun că nu au avut abateri, concedii medicale și nici probleme cu neînsușirea aptitudinilor profesionale, în contextul în care muncesc de doi ani în cadrul companiei. Inginerul Mitică Iosu, maistru la Cariera Lupoaia, i-a însoțit pe foștii săi colegi cu care a făcut echipă în ultimii doi ani.

Oamenii au fost anunțați telefonic de către șefi că nu mai au serviciu, că s-a luat decizia să nu li se mai prelungească contractele individuale de muncă. A fost apelul telefonic care le-a schimbat destinul. Toate speranțele de viață ale acestor oameni au fost spulberate.

Inginerul Iosu a povestit situația ingrată în care a fost pus, aceea de a-și anunța colegii că au rămas pe drumuri. ”I-au dat afară fără niciun criteriu, fără să consulte vreun șef de sector, niciun maistru, niciun adjunct șef sector, pe nimeni. Sunt oameni fără abateri, oameni cu familii, cu doi-trei copii, întreținători de familii, cazuri sociale și îi lasă pe drumuri? Sunt oameni cu familii, nu au ce mânca. Am fost sunat aseară că merg și se spânzură. Are trei copii acasă…”, a declarat Iosu.

Un miner care a fost angajat, în urmă cu doi ani, și transferat de la cariera Lupoaia la exploatarea de la Roșiuța spune că are o abatere disciplinară, dar este nevinovat, însă nu s-a ținut cont de asta și nici de faptul că are trei copii.

”Sunt singurul întreținător al familiei. Am trei copii minori. Am avut o abatere disciplinara, însă nu am fost vinovat. Ni s-a oprit 5% din salariu la mai mulți colegi. Asta a fost sancțiunea pentru un prejudiciu de 260 de lei. A fost un furt de cablu, însă ne-au învinovățit pe noi, cu toate că șefii nu au trimis la timp oamenii de la pază la utilaje. Noi am coborât cam un km până de unde trebuia să ne preia mașina, și în acest timp a dispărut o bucată de cablu. Asta se întâmpla în decembrie, anul trecut. Acum ne-au dat afară”, spune unul dintre mineri.

”N-am decât să mă arunc de pe clădire, că nu am altă soluție”

 

Un alt miner rămas fără serviciu a afirmat că nu are nicio abatere disciplinară și nu a primit nicio explicație pentru faptul că nu i-a fost reînnoit contractual de muncă. ”Ieri am fost la muncă, schimbul 1, pe excavator și când am ieșit din schimb mi s-a comunicat să nu mai vin la muncă de a doua zi. Am două fetițe mici, unde mă mai duc eu acum să lucrez? Sunt singurul întreținător de familie. N-am decât să mă arunc de pe clădire, că nu am altă soluție”, a spus un alt miner rămas fără loc de muncă.

22 de zile până la pensie…

Viorel Vîrlenuță, mecanic pe excavator, mai avea nevoie doar de 22 de zile pentru a se pensiona. Bărbatul are 58 de ani și susține că, potrivit noilor reglementări legislative în domeniul pensiilor va trebui să muncească încă șapte ani.

”Pe 22 iulie eu băgam dosarul de pensie. Nu-l mai pot băga. Acum trebuie să muncesc, pe noua mizerie a pensiilor pe care au scos-o șarlatanii PSD-PNL, încă șapte ani. Am 58 de ani. Cine mă mai angajează pe mine?”, a declarat Vîrlenuță.

”Am 35 de ani de serviciu, în august îmi băgam dosarul de pensionare”

O fostă angajată a Carierei Lupoaia la sectorul concasare, cu 35 de ani de muncă, susține că mai avea o lună până la pensionare. ”Nu am abateri disciplinare, nu am concedii medicale, am rămas zeci de ore peste program când a fost nevoie și acum mă dau afară. Am 35 de ani de serviciu și 57 de ani vârstă, iar în august îmi băgam dosarul de pensionare”, a precizat fosta angajată a CEO.

O altă femeie a declarat că are 31 de ani de muncă și a lucrat și în cadrul fostei exploatări de subteran de la Lupoaia, și nu-și explică de ce nu i-a mai fost prelungit contractul de muncă, deși nu are abateri disciplinare și nici concedii medicale. ”După 31 de ani de muncă, ieri am fost anunțați că nu mai lucrăm. Nu am o zi de medical sau vreo abatere. Unde să ne mai angajăm? Câte locuri de muncă au făcut ei pentru orașul Motru? Nu avem alternativă”, a spus fosta salariată.

Din cei 124 de salariați care au rămas fără locuri de muncă, începând cu 1 iulie a.c., doar cei de la carierele din zona Motru au protestat în fața sediului CEO. Nu a fost nimeni de la carierele din Rovinari și doar o singură femeie din zona Jilț.

Fosta salariată a venit cu singurul concediu medical, adică posibilul motiv din care nu i-a fost reînnoit contractual de muncă. ”Am avut o fibroză și am stat 5 zile în concediu medical, în luna martie a acestui an.  Am refuzat zece zile de la medic. Am pus locul de muncă pe primul plan, înaintea sănătății și acum m-au dat afară”, spune femeia.

Angajări pe criterii politice

În schimb, surse din cadrul companiei spun că s-au făcut în jur de 30 de angajări pe filiera PNL, înainte și după alegeri. Caz concret: angajat la Direcția Publică Motru, iar apoi luat prin transfer și dus la Rosiuta, iar după două săptămâni a intrat în concediu și a plecat pe litoral.

Mai grav este că mai mulți lideri de sindicat pensionați au fost reîncadrați de companie. Este și cazul liderului sindical de la Lupoaia, Nicolae Bădița. Mai mult, liderul de sindicat de la Husnicioara, este pensionar din luna februarie, însă abia de câteva zile i-a venit documentul la CEO și, chiar și în aceste condiții i-a fost prelungit contractul de muncă, cu o lună, susțin sursele citate. Un anume Soare, pensionar, a fost reîncadrat la vânzări energie, însă este nemulțumit din cauza salariului, așa că nu stă decât o oră-două pe la muncă, potrivit surselor citate. Sunt voci care spun că directorul Sucursalei miniere a CEO, Constantin David, nu ar fi străin de aceste angajări/reîncadrări.

GorjOnline a transmis în direct protestul foștilor angajați ai CEO, iar transmisiunea a fost urmărită de 85.000 de persoane.

VIDEO: Facebook

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *