Dezvăluiri

Ei sunt gorjenii milionari în euro! Cum a evoluat businessul și profitul companiilor unor cunoscuți afaceriști, în 2022!

Situațiile financiare ale companiilor din Gorj, pentru anul 2022, devenite publice pe platforma dedicată a Ministerului de Finanțe, arată modul cum au evoluat sau au involuat afacerile celor mai puternici oameni de business din județ. De departe, pe primul loc la afaceri și în anul fiscal precedent, dar și la profit, se situează Complexul Energetic Oltenia, cu o cifră de afaceri de 5,3 miliarde de lei, (1 miliard de euro) și un profit de 3,49 miliarde de lei (698 de milioane de euro). Trebuie menționat faptul că rezultatul financiar a fost influențat de alocările bugetare pentru achiziția certificatelor de gaze cu efect de seră și de anularea provizioanele constituite la sfârșitul anului 2021. Oricum, CEO a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri, comparativ cu anul 2021, de aproximativ 2,5 miliarde de lei și a rămas compania cu cel mai mare număr de angajați – 10.692 fiind media salariaților producătorului energetic, în anul precedent. Dar iată ce afaceri învârt cei mai puternici antreprenori din Gorj, unii dintre aceștia dezvoltându-și businessul și cu bani publici, din contracte cu instituții ale statului sau societăți cu capital de stat. Am selectat firmele cu un profit de peste un milion de euro, din toate domeniile, iar clasamentul este realizat în funcție de profitul acestora.

Locul 1. Grupul de firme Luzan & Tobacco, deținut de omul de afaceri Ilie Ilinca.

Unul dintre cei mai puternici jucători pe piața de distribuție a produselor din tutun din România, grupul de firme al lui Ilinca a însumat afaceri de 1,5 miliarde de lei (300 de milioane de euro) și a avut un profit de aproximativ 25 de milioane de lei (5 milioane de euro).

Locul 2. Macofil SA, al cărui acționar majoritar este Simona Zamfir.

Producătorul de prefabricate din beton, cărămidă și țiglă s-a dezvoltat constant în ultimii ani și comercializează o gamă largă de produse către marii retaileri de materiale de construcții, dar și către companii din domeniul construcțiilor de drumuri și autostrăzi, precum și celor care derulează afaceri în extracția de petrol și gaze.

În anul precedent, Macofil SA a avut o cifră de afaceri de 84,5 milioane de lei (16,9 milioane de euro) și un profit de 23,5 milioane de lei (4,7 milioane de euro).

Locul 3. Grupul de firme Maninter Car & Explocarb SRL, deținut de omul de afaceri Silviu Carlaonț.

Firmele derulează activități de extracție agregate, închirieri utilaje, transporturi și exploatarea lignitului și au cumulat afaceri, în anul precedent, de 80,8 milioane de lei (16,1 milioane de euro) și au totalizat profituri de 17,4 milioane de lei (3,5 milioane de euro).

Locul 4. Artego SA, deținută de omul de afaceri Viorel David.

Singura fabrică din Gorj din perioada comunistă care a rezistat economiei de piață și singurul producător de benzi transportoare, plăci tehnice și alte produse din cauciuc din România, a derulat, anul trecut, afaceri de 200 de milioane de lei (40 de milioane de euro) și a înregistrat un profit de 12,3 milioane de lei (2,5 milioane de euro). Artego a avut pe parcursul anului precedent, în medie, 692 de angajați.

Locul 5. Cerulex SRL, deținută de Alexandru David, cu afaceri în domeniul imobiliar și administrează lanțul de farmacii ”Dav”. Societatea a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 154 de milioane de lei (30,8 milioane de euro) și a generat profituri de 11 milioane de lei (2,2 milioane de euro)

Locul 6. Ghiocela Prod Com SRL, deținută de familia omului de afaceri Mihail Râmescu

Firma deține restaurante, spații de cazare și magazine în Municipiul Motru. În 2022, a derulat afaceri de 70,6 milioane de lei (14,1 milioane de euro), și a înregistrat un profit de 10,3 milioane de lei (2 milioane de euro).

Locul 7. Vitmesstil Games SRL, deținută de Luminița Sburlea împreună cu fostul socru, Marcel Tudor Sburlea

Societatea activează în domeniul jocurilor de noroc și pariurilor și deține mai multe locații în Gorj. În 2022 a derulat afaceri de 93 de milioane de lei (18,6 milioane de euro) și a avut un profit de 10,3 milioane de lei (2 milioane de euro).

Locul 8. Dacorex Com SRL, care aparține omului de afaceri Mirel Lilă a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 45,7 milioane de lei (9,1 milioane de euro) și un profit de 9,9 milioane de lei (2 milioane de euro). Compania deține mai multe exploatări de agregate, fiind liderul pieței pe acest domeniu, și derulează afaceri cu firmele constructoare de drumuri și autostrăzi.

Locul 9. Marigab SRL, care aparține surorilor Gabriela Tulbă și Maria Magdalena Sanda.

Societatea deține un restaurant, cu săli pentru evenimente, un hotel și marketuri la Turceni, Rovinari, Tg-Cărbunești și Filiași. Anul trecut a derulat afaceri de 101,8 milioane de lei (20,3 milioane de euro) și a înregistrat un profit de 7,2 milioane de lei (1,4 milioane de euro).

Locul 10. Flitexim Com SRL care este deținută de Milia și Pantelică (Pinel) Flitan

Cu o experiență de 31 de ani în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, societatea a avut o cifră de afaceri, anul trecut, de 51 de milioane de lei (10,2 milioane de euro) și a generat un profit 6,1 milioane de lei (1,2 milioane de euro).

Locul 11. Grupul de firme Ydail, deținut de familia Iordache (fondatorul grupului economic fiind actualul senator Ion Iordache).

Compania care activează în domeniul construcțiilor de drumuri și autostrăzi a avut, anul trecut, afaceri de 73,2 milioane de lei (14,6 milioane de euro) și a înregistrat un profit de 5,8 milioane de lei (cca 1,16 milioane de euro) și a avut o medie de 255 de salariați.

Locul 12. Gekko & Neka Invest SRL al cărei patron este afaceristul Ion Negricioiu (NEI)

Firma activează în domeniul construcțiilor și deține și o carieră de extracție a lignitului. Anul trecut a avut afaceri de 17,9 milioane de lei (cca 3,6 milioane de euro) și a generat un profit de 5,7 milioane de lei (1,14 milioane de euro)

Cifrele de anul trecut relevă faptul că în Gorj încă există milionari în euro din afaceri la vedere, dar și multe alte firme care au profituri consistente, de ordinul sutelor de mii de euro. De altfel, într-un Top realizat de revista Forbes, dat publicității la începutul lunii mai, Gorjul se afla pe locul 10, în clasamentul destinațiilor atractive pentru business.

Există, însă și firme ”sărace” cu patroni extrem de bogați. Sunt cei care se plimbă la volanul unor bolizi de sute de mii de euro prin oraș, cu toate că rata profitului societăților pe care le administrează este foarte mică.

Domeniul imobiliar în Gorj este și el slab reprezentat din punct de vedere fiscal și, cu toate că în Tg-Jiu apar cartiere noi în fiecare an, dezvoltatorii au cifre de afaceri și profituri insignifiante comparativ cu investițiile pe care le fac.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *