Ultima oră

Elevii, revoltați în prag de an școlar


Mai multe dintre propunerile privind metodologia de acordare a burselor şcolare au fost cuprinse în proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei, însă mai există neclarităţi privind bursele de excelenţă olimpică, a transmis Consiliul Naţional al Elevilor printr-un comunicat.Consiliul Naţional al Elevilor arată, într-un comunicat de presă, după anunţul privind lansarea în dezbatere publică a proiectului de metodologie de acordare a burselor şcolare, că a venit constant cu propuneri privind bursele şcolare în contextul reformei legislative, precum creşterea cuantumurilor minime, administrarea fondurilor direct din bugetul Ministerului Educaţiei, noile criterii de acordare şi stabilirea unui termen-limită până la care bursele trebuie să fie plătite lunar.
”Astfel, se poate observa cum implicarea activă a elevilor reprezentanţi poate face diferenţa, toate aceste propuneri fiind integrate fie în noua lege, fie în metodologia-cadru. Bursele constituie unul dintre drepturile fundamentale ale tuturor elevilor din România. De-a lungul timpului, Consiliul Naţional al Elevilor a luptat constant pentru ca bursele să nu fie tratate ca o pretenţie, ci ca un drept fundamental, accesibil fiecărui elev”, scrie în comunicat.

Totuşi, afirmă reprezentanţii elevilor, modificările privind criteriile generale de acordare a burselor, stipulate în OM nr. 5870/2021, au împiedicat zeci de mii de elevi din a mai beneficia de burse de merit.
”În primul rând, se poate observa în noua metodologie de acordare a burselor şcolare cum bursele de excelenţă olimpică I şi II prezintă câteva neclarităţi. Inclusiv în legea 198/2023, este specificat faptul că acestea se plătesc lunar elevilor de gimnaziu şi liceu, pe întreaga durată a anului şcolar următor obţinerii distincţiei, acest lucru fiind menţionat şi la începutul metodologiei, însă, câteva articole mai jos, este explicat algoritmul de calcul pentru acordarea burselor în lunile din anul şcolar în care sunt vacanţe. Acest lucru arată că ele nu s-ar acorda integral, fapt ce reieşea până acum din legea educaţiei. De asemenea, solicităm reintroducerea elevilor participanţi la loturile internaţionale restrânse ale olimpiadelor şcolare pe lista beneficiarilor bursei de excelenţă”, explică aceştia.
Sursa: Bugetul.ro

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *