Dezvăluiri

Epopeea șpăgii (I)! Primarul Păiuși, MITĂ de 7.000 de euro pentru două angajări!

Faptele de corupție ale primarului comunei Albeni, Silviu Ionuț Stan, trimis deja în judecată de procurori, pălesc în fața portofoliului vast de infracțiuni al primarului comunei Stejari, Robert Păiuși. În timp ce comuna e în paragină totală, primarul PSD Robert Păiuși pozează, la emisiuni televizate, ca fiind cel puțin șeful unei metropole și declară că vrea să ajungă parlamentar. Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj și Serviciul Județean Anticorupție Gorj din cadrul DGA investighează deja, din toamna anului trecut, mecanismul infracțional pus în funcțiune de primarul comunei Stejari. Deja de ceva vreme, Păiuși e în vizorul organelor judiciare, în urmă cu doi ani fiind efectuate percheziții la locuința acestuia și la sediul unei societăți comerciale.

Paragină

Aflată la 60 de km de Tg-Jiu, comuna administrată de Păiuși e într-o stare deplorabilă, însă primarul plătește zeci de mii de lei pentru consultanță sau studii de fezabilitate pentru proiecte mărețe: realizarea de piste pentru bicicliști, bazin de înot și ștrand.

Căminul cultural de la Baloșani e într-o stare avansată de degradare, cu acoperișul rupt, pereți care stau să cadă și geamuri sparte. Clădirea e abandonată, în mod evident, de mulți ani, timp în care n-a mai fost nici măcar văruită. În acești ani, din banii comunității, s-au plătit zeci de mii de lei pentru paranghelii ”de mare anvergură”, numite pretențios ”evenimente culturale”. Doar anul trecut, soliștii care au cântat la bâlciul comunal, au costat 55.000 de lei, din banii publici ai comunității.

Curtea școlii primare de la Baloșani e năpădită de tone de moloz și mizerie, iar clădirea e într-o stare deplorabilă.

La școala generală, renovată, în trecut, cu fonduri europene, e dezastru! Anexele unității de învățământ sunt folosite ca și depozite de materiale de firma Pro Dimension Contracts SRL, a unui om de afaceri foarte apropiat de Păiuși, și care are lucrări la rețeaua de canalizare în satele Baloșani și Băcești și stație de epurare în comună. Muncitorii firmei sunt cazați în școală, unde au fost aduse paturi, iar o sală de clasă, a fost transformată în dormitor, o altă sală de clasă, în bucătărie și alte două, în magazii de materiale. Utilajele acesteia sunt parcate în spatele școlii, iar pe lângă clădire sunt alte materiale și panouri abandonate. Toaletele din fundul curții instituției sunt și ele dărâmate. Mizerie și paragină, sunt cuvintele care descriu modul în care e administrată comuna de primarul Păiuși.

”I-am făcut casa fără niciun ban și i-am mai dat tot eu 7.000 de euro”

În schimb, când vine vorba de interesul său personal, Păiuși e chiar gospodar, numai că a confundat bugetul public al comunei cu propriul buzunar. Faptele primarului sunt evidente și presupun primire de foloase necuvenite, de la firmele care au contracte cu Primăria Stejari, pentru construcția casei sale din Craiova și până la luare de mită, pentru două angajări.

Concret, omul de afaceri Ion Borcan de la Stejari, care în trecut a fost apropiat al lui Robert Păiuși, efectua, în noiembrie 2020, unele lucrări de construcții la casa pe care primarul a ridicat-o în Craiova.

Pe 27 noiembrie, povestește afaceristul, a organizat un mic ospăț, cu ocazia zilei sale de naștere. Cu o zi înainte, pe când Borcan se afla cu echipa sa de muncitori la casa din Craiova a primarului, construită pe numele fratelui său, a fost anunțat că Păiuși cumpărase o oaie de la un cioban de la Turburea, pentru cheful de a doua zi, pe care o lăsase acasă la Doru Ștefan Coardă, cel cu care fusese să achiziționeze animalul.

Imediat după aceea, Păiușia a mers acasă la Borcan, în satul Băcești și i-a povestit soției acestuia că a cumpărat oaia pentru chermeza din ziua următoare și i-a cerut acesteia suma de 7.000 de euro. Femeia a vrut să-l sune pe soțul său și să-l întrebe dacă să-i dea banii primarului, însă Păiuși a intervenit și i-a spus să nu-l sune pentru că telefoanele sunt ascultate și oricum discutaseră ei înainte despre această sumă. Păiuși a asigurat-o pe femeie că îi va returna banii în scurt timp, însă acum îi trebuiau pentru a ajunge la persoana la care va interveni pentru ca ea și fiica ei să fie angajate. ”Aceleași explicații mi le-a dat și mie, asigurându-mă că îmi va da banii înapoi. Oricum, eu i-am făcut casa de jos și până sus, plus finisaje interioare și nu am văzut niciun ban. Acum m-am convins că i-am pierdut și pe cei 7.000 de euro”, afirmă afaceristul.

Un an mai târziu, în luna august, respectiv decembrie 2021, atât fiica, cât și soția lui Borcan au fost angajate, prima ca asistent medical comunitar, iar a doua ca femeie de serviciu la primărie.

În luna ianuarie a anului trecut, firma lui Borcan, Noirobocons Prest SRL, a început lucrările la Căminul Cultural din satul Piscoiu, contractul fiindu-i atribuit prin încredințare directă și, pentru a cumpăra o parte din materialele necesare, i-a amintit primarului că are să-i înapoieze 7.000 de euro. Robert Păiuși i-a spus atunci amicului său că banii sunt pentru cele două angajări și i-a reproșat că suma e mica, în comparație cu eforturile sale.

”Precizez că nu mi-a înapoiat banii, sugerându-mi să folosesc materiale mai puține, să fac economie și va ieși totul ok. Mai mult, mi-a cerut să-i dau un comision, pentru că mi-a atribuit contractul de lucrări. Din acel moment am rupt orice relație cordial cu primarul Păiuși și tot de atunci au început amenințările și intimidările la adresa mea”, a spus Borcan.

Mai mult, fiica acestuia nu mai e angajată, fiindu-i încetat contractul de muncă și, cel mai probabil, urmează ca și soția afaceristului să fie dată afară.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *