Ultima oră

Evenimentele la care participă mai mult de o mie de persoane, interzise în România din cauza coronavirusului

Evenimentele care implică prezența a mai mult de o mie de persoane devin interzise în România, începând de duminică, a anunţat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Potrivit lui Raed Arafat, poate fi decisă suspendarea cursurilor școlare.

În spitale, stagiile practice ale studenţilor la Medicină au fost sistate până la 31 martie.

Pentru a analiza situația și pentru a analiza unele măsuri, mai mult preventive. La aceste întâlniri au participat reprezentanții MAI și alți colegi, de la Transporturi, Apărare, institutul Matei Balș, Sănătate, Educație. Cele mai importante decizii care vor intra în vigoare: S-a aprobat suspendarea cursurilor în școlile în care sunt confirmate cazuri de infecție cu coronavirus. Se va decide la nivel județean dacă decizia va fi luată și din alte considerente, sociale, discuții cu părinții. Se interzic activitățile unde participă mai mult de o mie de persoane, până la 31 martie. Pentru fiecare eveniment unde sunt mai puțin de o mie de persoane, decizia se va lua la nivel local. Măsura va fi prelungită în funcție de evoluția crizei. Este o măsură preventivă”, a spus Raed Arafat.

„Sistarea a stagiilor practice în spitale pentru studenții universităților de la medicină și farmacie. Se exceptează studenții care participă în calitate de voluntari.

Nu se mai emit certificate medicale, la cerere, care să constate lipsa virusului.

Asta înseamnă că au venit persoane care au primit certificate fără a fi testate. Nu mai emitem certificate la cerere care să transmită că persoana respectivă nu este bolnavă”, a adăugat șeful DSU.

„S-a luat măsura de sistare până la 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenții universităților de medicină și farmacie, precum și vizitele aparținătorilor persoanelor internate. Se exceptează studenții care participă voluntar. Multe spitale au amfiteatre și studenții vin în număr mare pentru a participa la cursuri. Pentru a proteja mai mult spitalul, cadrele medicale și pacienții, considerăm că această măsură e necesară”, a mai precizat Raed Arafat.

„De astăzi (duminică – n.r.) intră în aplicare aceste reguli. Știm şi ne cerem scuze că această măsura va produce nemulţumiri şi un disconfort pentru unele persoane sau unele entităţi, cluburi, etc, dar este o discuţie amplă care a avut loc, şedinţa de alaltăieri a durat aproape 6 ore în care s-au discutat aceste lucruri”, a precizat oficialul.

„Cetățenii să evite călătoriile în zonele afectate, iar cetățenii români aflați în zonele afectate să evite deplasarea. Dacă ei se află în zonele afectate și venind aici la părinți, bunici, la persoane în vârstă și aducând aici riscul infectării, nu face decât să pună în pericol viața lor. De aceea recomandăm evitarea la maxim a deplasării din zonele afectate către țară. Situația e bineînțeles temporară, însă necesită implicarea noastră a tuturor și colaborarea noastră la toate nivelurile, la nivelul autorităților, comunităților locale și al fiecărui individ. Cetățenii români care vin din zonele afectate li se vor aplica regulile pe care le cunoașteți, carantina sau autoizolarea”, a subliniat Raed Arafat.

Sâmbătă au fost confirmate 4 cazuri de Covid-19 în România, între care unul în București.

Cel de-al 13-lea caz de infectare a fost raportat, sâmbătă seară, la un bărbat de 72 de ani din Galaţi.

Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan a declarat că toţi pacienţii infectaţi cu coronavirus sunt în stare bună.

„Cei mai mulţi nu prezintă simptome şi au o stare generală bună. (…) Patru persoane care au fost externate. (…) Toţi pacienţii se află în stare bună. Nu avem pacienţi în stare critică”, a spus acesta. Potrivit lui, duminică, 15 persoane se află în carantină, iar 12.734 în autoizolare la domiciliu.

Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat, sâmbătă noaptea, că se impune carantină pentru tot nordul Italiei. Astfel, cel puțin 15 milioane de persoane sunt acum blocate în regiunea Lombardia.

sursa: europafm.ro

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *