Dezvăluiri

Ex-director: Planul de restructurare al CEO trebuie să conțină și un buget consistent pentru ecologizarea zonelor miniere

Fost director la entitățile miniere și energetice care compun actualul Complex Energetic Oltenia și ex-secretar de stat în Ministerul Economiei, responsabil de sectorul minier, Ionel Manțog, susține că este obligatoriu ca Planul de restructurare al CEO să cuprindă o componentă de ecologizare. Este vorba de redarea în circuitul economic a zonelor afectate de activitățile miniere, iar bugetul pentru execuția lucrărilor respective ar trebui să fie unul consistent, apreciază Ionel Manțog. În Gorj și în celelalte județe cu activități miniere nu ar trebui să mai rămână zone afectate de minerit, după 2030, anul stabilit de Ordonanța decarbonizării ca ultimul în care vor mai funcționa cariere miniere. În mod normal, conform aceluiași document, până în 2032 ar trebuie să fie finalizate și lucrările de închidere și redare în circuitul economic.

Recent, Complexul Energetic Oltenia a demarat o investiție la Cariera Minieră Jilț. În acest sens au fost alocate fonduri pentru realizarea unui studiu pedologic pentru halda interioară a subunității miniere. Va fi întocmit și un proiect tehnic care vizează amenajarea unei suprafețe de 68 de hectare. Terenul va fi redat în circuitul economic. Luna viitoare ar trebui să înceapă întocmirea documentațiilor. În baza acestora vor fi alocate fonduri pentru execuția lucrărilor. Se doreşte efectuarea studiului pedologic pentru o suprafaţă de 68 ha situată în halda interioară a Carierei Jilt Nord, în vederea executării lucrărilor de amenajare, ca primă etapă a procesului de redare în circuitul economic.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
https://api.clevernt.com/a9087cb8-cfba-11ec-a592-cabfa2a5a2de/