Dezvăluiri

Fabrica de făcut bani a unui afacerist din Novaci, protejată de instituțiile care ar trebui să controleze activitățile cu impact asupra mediului!

La intrarea în orașul Novaci, la capătul unei ulițe de câteva sute de metri, chiar pe malul râului Gilort, se deschide orizontul unui business profitabil, ferit de ochiul curioșilor și al autorităților: balastiera omului de afaceri Mircea Ștefănoiu. De cum se termină asfaltul și cu cât te apropii de matca râului, peisajul e unul aluvial, de parcă natura s-a frânt în acel loc. Instituțiile care ar trebui să se ocupe cu protejarea mediului n-au ajuns în acea zonă, altfel stația de sortare a lui Ștefănoiu, rămasă fără autorizație, la finele anului trecut, n-ar mai fi funcțională. Oamenii locului spun că pe parcursul zilei utilajele exploatează agregate din albia Gilortului, iar noaptea sunt cărate cu mașinile care sunt încărcate în stația de sortare.

Oraşul Novaci a fost lovit, în iulie 2014, de o viitură puternică de câţiva metri, pe râul Gilort, care a ieșit din matcă, a rupt diguri şi maluri de protecţie, iar autorităţile au luat decizia evacuării a oamenilor din peste 70 de gospodării, în zonă fiind instituită starea de alertă.
De altfel, zona dintre Novaci și Pociovaliștea, pe o lungime de 13,5 Km, este inclusă în în cele cu ”risc potențial semnificativ la inundații”, potrivit Planului de Management al Riscului la Inundații al ABA Jiu.
Totuși, firma Lilank Grup SRL, care aparține afaceristului Mircea Ștefănoiu, a avut un permis de exploatare activ emis de Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM), la Pociovaliștea, pentru exploatarea nisipului și pietrișului, în 2019, însă acesta a expirat.

Și autorizația stației de sortare spălare, emisă de Administrația Bazinală a Apelor (ABA) Jiu a expirat în data de 31 decembrie, anul trecut. De atunci, Mircea Ștefănoiu desfășoară activitate fără a fi autorizat.
Comisarii Gărzii de Mediu Gorj n-au călcat vreodată în perimetrul în care există stația lui Mircică Ștefănoiu, altfel ar fi văzut peisajul selenar rămas în urma utilajelor afaceristului.

Mai mult, zona face parte din Aria naturală protejată Situl Natura 2000 Râul Gilort și este de interes comunitar (european) doar scriptic, în contextul în care nicio instituție cu atribuții în protejarea mediului nu au îndrăznit să-i deranjeze afacerea lui Mircică.
Oamenii locului spun că, pe timpul zilei, Ștefănoiu poate fi văzut în zonă la volanul unui SUV albastru, pentru că supraveghează personal utilajele care exploatează agregatele, iar noaptea acestea sunt cărate cu mașinile din stația de sortare.
Printre obiectivele de gestiune ale așa zisei arii naturale protejate Râul Gilort, impuse în Planul de management emis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în 2016, a fost menționată și ”eliminarea și prevenirea tuturor exploatărilor sau ocupărilor incompatibile cu obiectivele ariei protejate”, numai că, în zona Novaci nimeni nu se apropie de ”mașinăria de făcut bani” a lui Mircea Ștefănoiu. Trebuie spus că în ultimii patru ani, firma Lilank Grup SRL a vândut produse de balastieră Primăriei Novaci de 230.000 de lei.

Culmea e că, în urmă cu doi ani, chiar autoritățile locale, împreună cu fostul director al SGA Gorj, Alexandru Buduran, i-au băgat sume consistente în conturi firmei lui Ștefănoiu, după ce au transmis o solicitare către ISPH SA, societate controlată de fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, care deține cinci microhidrocentrale la Novaci, pe râul Gilort, prin care cereau companiei să decolmateze barajul din zona Pociovaliștea, iar în acea adresă se menționa faptul că decolmatarea să se facă de către Liliank Grup SRL.

Condamnat pentru ultraj

Mircea Ștefănoiu a fost găsit vinovat de către judecătorii Curții de Apel Craiova, după ce pe 1 aprilie 2015 a amenințat și înjurat o polițistă care l-a tras pe dreapta pentru a-i cere actele la control. Acțiunea de verificare avea loc noaptea la intersecția de la Bengești Ciocadia cu Transalpina, iar Mircea Ștefănoiu a refuzat să prezinte actele. Polițista nu a cedat presiunilor și amenințărilor acestuia și i-a aplicat o amendă de 400 de lei. Ștefănoiu a rupt procesul verbal și i-a spus agentei că o va „aranja” el, polițista depunând plângere față de cele întâmplate. În final, anul trecut, după 6 ani de la comiterea faptei, Mircea Ștefănoiu a primit o condamnare, definitivă, de 5 luni închisoare, cu suspendare, față de 8 cât stabilise, inițial, Judecătoria Novaci.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *