După energie electrică şi gaze, scumpirea alimentelor este inevitabilă. Chiar de luna viitoare, carnea de porc şi de pui, laptele, pâinea, fructele şi legumele vor costa cu până la 25% mai mult. Cale de întors nu prea e: ori nu mai plătim facturile, ori mâncăm mai puţin.
Din cauza facturilor mărite la utilităţi, nicio fabrică nu mai poate produce la aceleaşi costuri, avertizează reprezentanţii industriei. Aşa că le rostogolesc mai departe către cumpărători.
Cât ne va costa un kilogram de carne de porc sau pui
Adică, exact tipul de carne pe care românii o caută cel mai mult. Pentru a va face o idee despre cât de mult ne vor afecta scumpirile atunci când întrăm intr-o carmangerie, o să va dau exemplul unei pulpe de porc. Astăzi, pentru un kg din pulpă de porc scoatem din buzunar 19 lei, dar în doar câteva luni, pentru aceeași bucată de pulpă, am putea să plătim chiar 23 de lei.
Nu este singurul produs care va atârna mai greu în bugetul cumpărătorului. Carnea de pui va costa cu 8-10 procente peste nivelul actual, la fel şi laptele, alături de produsele lactate. Iar legumele, fructele şi conservele, cu 10-12%. Preţul pâinii va urca chiar şi cu 25%. O pâine de un leu şi 50 de bani va costa astfel aproape 2 lei. Pare puţin, însă suntem cei mai mari consumatori de pâine din Uniunea Europeană, cu 100 de kilograme de pâine pe cap de locuitor pe an.
Doar că toate scumpirile vin peste ce e deja în plus, respectiv facturile mai mari la energie şi gaze. Un tăvălug de majorări, toate suportate din acelaşi buzunar.
sursa: observatornews.ro