Social

Festivalul Național de Teatru Istoric „Vatra Dacică”

Polovragi, 19 septembrie 2021

“Niciodată toamna n-a fost mai frumoasă,
Sufletului nostru iubitor de vise!
Din poiana sfântă, să ne facem casă,
Să trăim istorii scrise și nescrise!”
Ion Cepoi

Existența peșterii lui Zalmoxis, a unei așezări dacice (militare și civile) din sec. II-I î.H., a Mănăstirii care datează de la începutul secolului al XVI-lea (1505), a Taberei de sculptură ,,Simboluri dacice în arta lemnului din România” și a vestitei Nedei de Sf. Ilie fac din localitatea Polovragi un spațiu unic în peisajul cultural al Gorjului, deopotrivă mistic, sacru și artistic.
Din aceste motive, organizarea unui Festival de teatru istoric devine o necesitate, evenimentul având capacitatea de a mări vizibilitatea culturalå a localitåții și a Gorjului.
Pornind de la remarcabilå zestre spiritualå a zonei, prima ediție a Festivalului va fi organizată în data de 19 septembrie 2021.
Proiectul, scenariul și coordonarea întregului Festival îi aparține managerului CJCPCT Gorj, Ion Cepoi.
Totul se petrece în perimetrul Taberei de sculptură, pe platoul de lângă Mănăstirea Polovragi, pe aliniamentul imobil Salvamont – Calea Regilor daci-intrare Mănăstire.
“Polovragi 2021! Septembrie! În apropierea echinocțiului de toamnă! Perioadă în care străbunii nostril daci își alegeau regii, încredințându-le coroana celor mai viteji și drepți dintre ei!
Tot pe atunci, pe vremuri de mult apuse, a poposit în Peștera de pe Cheile Oltețului marele preot al dacilor, Zalmoxis. A lecuit oamenii cu planta de polovragă și de la el i-a rămas satului numele de Polovragi.”
Organizatorii acestui eveniment sunt Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Primăria și Consiliul local Polovragi, în parteneriat cu Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”, Asociația Culturală “Mari preoți sacerdoți geto-daci”, București, Asociația Cetățile Dacice de la Costești-Orăstie/Hunedoara și Ansamblul folclori “Cheile Oltețului” Polovragi.
Vă așteptăm la acest mare eveniment duminică 19 septembrie 2021 la ora 18.00, pentru a omagia împreună eroi, destine și oameni care au cristalizat istoria unei comunități.
“Istoria înseamnă viață, iar viața nu este altceva decât un etern dans pe scena numită istorie!”

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *