Actualitate

Fondul de Tranziție Justă începe să producă efecte la Gorj. Anunțul șefului CJ

Miercuri, au fost semnate, la Agenția de Dezvoltare Sud Vest Oltenia, primele contracte de finanțare pe Fondul de Tranziție Justă.

Reprezentanții a cinci firme din județul Gorj au semnat primele contracte pe Fondul de Tranziție Justă. Vor fi create peste 150 de noi locuri de muncă după ce vor investi sumele pe care le-au accesat pentru diversificarea activităților, extinderea capacităților de producție sau construirea de hoteluri de 4 stele. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, afirmă că valoarea investițiilor care vor fi realizate se ridică la circa 15 milioane de euro fără cofinanțare. Următorul apel de proiecte pe FTJ va fi pentru micro întreprinderi. Cosmin Popescu anunță că a fost finalizat ghidul de finanțare, urmând să fie pus în dezbatere publică.

“Ieri(nr. miercuri), s-au semnat 5 proiecte, proiectele au fost depuse primele în luna decembrie. Valoarea totală a celor 5 proiecte fără cofinanțare este de 15 milioane de euro. Deja, către autoritatea de management au plecat un calup mare de proiecte care au fost declarate eligibile de către ADR, pentru că ADR are obligația de a verifica eligibilitatea. Ei și-au propus ca, în maxim 3 luni, să semneze toate contractele în sumă totală de 184 de milioane de euro grantul Comisiei Europene. De asemenea, ieri, am fost anunțați de către ministrul Câciu, și este o veste importantă, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, împreună cu premierul Ciolacu, au hotărât o supra contractare între 50 și 100%, ceea ce ne duce la gândul și, cu siguranță așa va fi, toate proiectele depuse și considerate eligibile, chiar dacă depășesc suma de 184 de milioane de euro, vor fi semnate pentru a fi implementate. Există anumite axe la nivelul României care nu au altă activitate foarte mare, iar fondurile vor fi mutate pe tranziție justă, pentru că avem nevoie de dezvoltare, avem nevoie să redefinim și să reconstruim industrial Gorjul și aceasta este decizia guvernamentală. De asemenea, ministrul Câciu, am discutat ca, după alegerile locale, începând cu luna iulie, să discutăm cu Comisia Europeană o nouă axă de finanțare pentru județele afectate de tranziția energetică pentru o nouă alocare financiară, pentru IMM-uri, pentru mediul de afaceri, începând cu anul 2026. De asemenea, tot ieri, ni s-a adus la cunoștință reprezentanții Consiliului Concurenței, împreună cu factorii de răspundere din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au finalizat ghidul pentru micro întreprinderi, în maxim 30 de zile o să avem publicat în dezbatere publică, după care depunerea, tot la fel, pe un termen de 30 de zile. Și, de asemenea, se lucrează la ghiduri pentru start up-uri, pentru că foarte multă lume ne întreabă pentru a putea aplica și pentru start up-uri. Deci, lucrurile au intrat în normal”, a precizat șeful județului.

”Au fost depuse 158 de proiecte, dintre care 18 sunt neeligibile”

Cosmin Popescu spune că cea mai importantă veste este că la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și a guvernului s-a luat decizia ca toate proiectele depuse de IMM-uri, care vor fi declarate eligibile, să fie semnate, chiar dacă se depășește alocarea inițială pentru IMM-uri, de 184 de milioane de euro.

„Cea mai importantă știre și cea mai importantă veste este că s-a luat decizia asupra acestei supra contractări, ceea ce ne duce la gândul că toate proiectele depuse declarate eligibile vor fi finanțate și vor avea finanțare din granturile europene. Deci, suma va fi mai mare de 184 de milioane. Au fost depuse 158 de proiecte, dintre care, din păcate, 18 au fost neeligibile, au rămas în discuție ca eligibilitate 140 de proiecte. Valoarea totală a grantului este de 309 milioane de Euro, iar contribuția financiară a solicitanților este de aproximativ 180 de milioane. Este foarte importantă și partea de cofinanțare. Știți foarte bine, la un moment dat, se spunea că suma de 25% impusă de către Consiliul Concurenței și Comisia Europeană este mare. Uitați-vă că s-a ajuns la partea de cofinanțare de peste 50%, ceea ce înseamnă că sunt afaceri mature, serioase, pe care mediul de afaceri din Gorj vrea să le dezvolte pe termen lung”, a adăugat Cosmin Popescu.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *